Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Entrevista al gerent d'Oikocredit Mèxic

Entrevista al gerent d'Oikocredit Mèxic

Carlos Rius.jpg

Carlos Rius, segon per la dreta

dilluns, 04 de de juliol de 2016

Entrevistem Carlos Rius, gerent d'Oikocredit Mèxic, sobre les activitats d'Oikocredit al país i, també, sobre com el treball amb cooperatives de crèdit s'ha convertit en un punt principal de l'estratègia d'inversions del país.

Quina és l'estratègia d'Oikocredit a Mèxic?

El desenvolupament de l'estratègia d'Oikocredit a Mèxic ha estat únic i amb molts desafiaments. El 2011, la nostra estratègia va canviar i es va allunyar del sector de microfinances (principalment a causa de les elevades taxes d'interès) per apropar-se al sector més madur de les cooperatives de crèdit i el finançament de petites i mitjanes empreses (pimes).

El desafiament principal que vam haver d'enfrontar va ser substituir tota la nostra cartera de microfinances (gairebé un 60% el 2011) i introduir-nos en un sector nou on Oikocredit era relativament desconegut. Després de desenvolupar criteris de selecció clars, vam decidir apuntar a llocs geogràfics específics (els estats més desfavorits de Mèxic) on ens enfoquem en el finançament de pimes a través de cooperatives de crèdit. Aquest suport financer té impacte directe en el sector de les micro, petites i mitjanes empreses (mpimes), en les quals moltes persones desfavorides a Mèxic desenvolupen els seus mitjans de subsistència. Amb el suport a les cooperatives de crèdit, Oikocredit ajuda a impulsar el desenvolupament econòmic entre les persones més desafavorides de Mèxic.

Què és una cooperativa de crèdit i en què es diferencia d'una institució de microfinances (IMF)?

Probablement hagis sentit parlar d'IMF i de bancs per a pimes, però potser no estiguis tan familiaritzat amb les cooperatives de crèdit. Les cooperatives de crèdit també són institucions financeres, però pertanyen als seus membres (que també són els seus clients) i no a un petit grup de persones.

A Mèxic, totes les cooperatives de crèdit són institucions regulades i només poden prestar serveis financers a mpimes formals, formades per persones o corporacions. Les cooperatives de crèdit tenen per objectiu ajudar-ne els membres o clients a estalviar i rebre serveis financers assequibles.
La filosofia de la cooperativa de crèdit és que els membres s'ajuden mútuament. A molts membres de les cooperatives de crèdit els agrada saber que els seus estalvis ajudaran d'altres membres a finançar les seves empreses.

Com encaixa la organització sòcia d'Oikocredit CONCRECES en l'estratègia a Mèxic?

Concreces és una de les cooperatives de crèdit més sòlides del país. L'abast geogràfic principal de Concreces és Oaxaca, l'estat amb el quart índex de pobresa més alt de Mèxic (66,9% de la població el 2014), el desenvolupament econòmic més lent i la menor inclusió financera de Mèxic.

Per a nosaltres és important donar suport a Concreces, per millorar la qualitat de vida de les persones o les comunitats d'ingressos baixos a través de la generació d'ocupació en la ubicació geogràfica específica —el 75% dels treballs formals són generats per pimes— i oferir serveis financers a les pimes locals que sostenen els mitjans de subsistència de tantes persones.

Moisés Genaro Sánchez és el propietari d'una fàbrica de barrets i té un préstec per a pimes amb CONCRECES

Quina importància té el medi ambient en les activitats d'Oikocredit a Mèxic?

A Oikocredit Mèxic fomentem la consciència mediambiental entre les nostres organitzacions sòcies (dins dels quals s'inclouen les institucions financeres) i per exemple les animem a aconseguir la neutralització de la petjada de carboni. Independentment de com de gran o petita sigui la petjada de carboni de la nostra organització sòcia, plantegem el tema de manera que les organitzacions, al seu torn, també ho plantegin als inversors. Amb aquesta finalitat, hem desenvolupat un acord especial amb Pronatura (l'ONG més gran a Mèxic en neutralització de petjada de carboni) per oferir condicions especials a totes les organitzacions sòcies que desitgin mesurar la petjada de carboni i compensar-la de forma anual.

Quina és l'estratègia d'Oikocredit a Mèxic per al futur?

L'estratègia d'Oikocredit Mèxic consisteix a seguir consolidant la nostra cartera, i operar amb cooperatives de crèdit i institucions financeres relacionades amb les necessitats de la base de la piràmide (educació, salut, aigua, etc.). Pel que fa al sector de microfinances, estem perfeccionant l'estratègia per començar a donar suport a organitzacions específiques, amb el compromís clar de reduir les taxes d'interès i així començar a desafiar el paradigma actual del mercat.

> Llegeix més sobre CONCRECES

« Enrere