Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Cooperatives, banca i l'economia del desenvolupament: el recorregut de Gieskes fins a Oikocredit

Cooperatives, banca i l'economia del desenvolupament: el recorregut de Gieskes fins a Oikocredit

Thos-Gieskes-Oikocredit.jpg

Thos Gieskes, Director Executiu d'Oikocredit Internacional

dilluns, 03 de d’abril de 2017

Avui, en Thos Gieskes passa a formar part d’Oikocredit com a nou director executiu. Amb experiència en economia del desenvolupament i més de trenta anys en llocs de lideratge en bancs cooperatius, Gieskes està entusiasmat pel nou paper que exercirà en una organització en la qual creu.

Com et descriuries a tu mateix?

Treballar en equip i aconseguir junts l'èxit són clau per a mi. Pot semblar estrany venint d'una persona com jo, que vaig treballar en bancs durant tants anys, però tot i que els números són importants, les persones ho són molt més. He format part de molts equips amb èxit i la millor part és poder celebrar junts els assoliments aconseguits, i lluitar junts quan sorgeixen desafiaments.

Has treballat per Rabobank, un banc cooperatiu internacional amb seu als Països Baixos durant gairebé trenta anys. Què et motiva a continuar treballant per a una institució financera cooperativa?

Al llarg dels anys, vaig aprendre que el model cooperatiu és molt poderós. Les cooperatives són, essencialment, persones que es reuneixen amb una meta o un objectiu en comú que s'esforcen per aconseguir. La meva experiència em va demostrar que reunir a líders forts i a persones apassionades per aquesta meta en comú realment pot fer prosperar una empresa. Així mateix, és una manera fantàstica d'organitzar-se i mantenir el rumb dins de l'organització.

I què et motiva específicament a voler treballar per Oikocredit?

La primera vegada que vaig veure l'avís per al lloc de director executiu, vaig mirar a la meva dona i li vaig dir: «Aquesta feina sembla haver estat feta per a mi». A mesura que llegia més i més sobre Oikocredit, la seva missió i els seus valors i sobre la funció que desitja exercir al món, vaig saber que això era el que havia de fer. Em va inspirar molt saber com un grup de persones es va reunir fa més de quaranta anys amb l'objectiu d'invertir els seus diners d'una millor manera. Oikocredit es va fundar amb la finalitat d'invertir en les persones, i aquesta és la meva manera de pensar.

A més, crec que és possible tenir un pla de negocis sòlid juntament amb una missió social. He conegut moltes organitzacions que porten a terme un excel·lent treball social, però que no compleixen en el professional o en el financer. Realment es necessiten ambdues coses, i això és el que valoro d’Oikocredit.

Com es vincula la teva passió i/o la teva experiència amb la visió d'Oikocredit [una societat global i justa, en la qual els recursos es comparteixen de manera sostenible i totes les persones estan apoderades amb les opcions que necessiten per construir una vida digna]?

Crec que la meva passió per les persones i la meva experiència com a economista de desenvolupament, juntament amb les meves habilitats bancàries i de lideratge, estan ben alineades amb la visió d’Oikocredit. Aquesta visió coincideix amb el que vaig aprendre fa molts anys a Nicaragua, quan preparava la meva tesi sobre treball voluntari en la collita de cafè nicaragüenc. Vaig veure com ajudar les persones és molt més poderós quan se'ls ofereixen els mitjans per ajudar-se a si mateixes. Això és sostenible. Sempre existeixen crisis, en les quals les donacions urgents són l'única solució, però amb el temps, la millor solució és donar a les persones l'oportunitat de sobreposar-se. Això és el que fa Oikocredit, i és realment bonic.

Quines experiències del teu treball anterior et van preparar per ser el director executiu d’Oikocredit?

Els últims trenta anys, durant els quals vaig viure i vaig treballar en diferents parts del món, em van preparar per a aquest càrrec. Durant la meva experiència més recent a Sidney, vaig tenir al meu càrrec els negocis de Rabobank, amb un balanç d'al voltant de 30.000 milions de dòlars australians i un personal de 1.200 persones en tota la regió, de diferents nacionalitats. Per a mi, va ser la prova definitiva per saber com gestionar de manera adequada i reeixida una cartera de negocis. Com a economista de desenvolupament i expert en finances, puc contribuir tant en l'aspecte social com en l'aspecte empresarial d’Oikocredit.

Has treballat en diferents països, i ara et sumes a una altra organització internacional, què és el que t'atreu sobre l'àmbit de treball internacional?

Des que tinc memòria, sempre m'he considerat més un ciutadà del món que un holandès. És fascinant reunir-me amb persones que provenen de diferents països, cultures, orígens i religions, i veure com és possible connectar-se.

Té molt valor aprendre de diferents països i cultures, on les persones tenen diferents tipus de coneixements. Per exemple, aprendre sobre agricultura a Amèrica Llatina em va donar una perspectiva diferent —però vital— per al meu treball a Austràlia. Tenir ambdues percepcions i experiències ha estat clau en el meu desenvolupament.

Què esperes trobar en els teus primers mesos a Oikocredit?

Realment espero arribar a conèixer als meus nous col·legues i entendre en profunditat com funciona tot a Oikocredit. Així que espero fer moltes preguntes i aprendre el màxim que pugui. Serà fantàstic veure de quina forma el meu coneixement i la meva experiència poden contribuir millor a l'organització.

« Enrere