Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Com el comerç just impulsa els petits productors de cafè

Com el comerç just impulsa els petits productors de cafè

Colleen3.jpgdijous, 05 de d’octubre de 2017

Fair Trade USA és el principal organisme de certificació de comerç just a l’Amèrica del Nord, i opera a nivell mundial al costat de Fairtrade International, amb seu a Europa. Colleen Anunu, Gerent Sènior de Supply Chain de Fair Trade USA, reflexiona sobre alguns dels assoliments i desafiaments del comerç just, amb un enfocament especial en el sector cafetaler. També explica com Fair Trade USA i Oikocredit s'estan unint per reduir els riscos dels preus per als productors de cafè.

Colleen Anunu. Photo courtesy of Barista Magazine

Què ha aconseguit el comerç just per als petits productors de cafè des de la seva creació a finals dels anys noranta?
El comerç just ha estat clau per ajudar a molts agricultors que tenen accés limitat als recursos a invertir en qualitat i productivitat a llarg termini i construir resistència davant d'amenaces globals com el canvi climàtic. Segons l'avaluació de Fair Trade USA, els productors de cafè de tot el món es van beneficiar d'aproximadament 315 milions d'euros (370 milions de dòlars) del preu mínim i la prima de comerç just entre 1998 i 2016. Això els ha permès enfortir la seva capacitat organitzativa i la presa de decisions democràtica, capacitar els seus membres, promoure l'alfabetització financera i l'apoderament de les dones, així com donar suport a projectes de desenvolupament comunitari.

Com s'ha desenvolupat en els últims anys el comerç just i, en particular, el comerç just als EUA?
El comerç just ha aconseguit tenir una presència més forta i vibrant en el comerç mundial, vinculant a empreses i consumidors a tot el món. Milers de marques i productes de granges i fàbriques en més de 70 països són ara certificats pel comerç just. Fair Trade USA ha exercit el seu paper, per exemple ajudant a desenvolupar mercats per al comerç just de roba i marisc i encoratjant la venda i promoció de productes de comerç just per les ciutats i universitats.

Com afecta el canvi climàtic als conreadors de cafè? Com pot ajudar-hi el comerç just?
El canvi climàtic està tenint un gran impacte a través de l'augment de les temperatures, la propagació de malalties i l'augment de la pressió sobre la terra. La malaltia del rovell de la fulla del cafè ha devastat Centreamèrica, afectant cultius a El Salvador, Mèxic, Guatemala, Hondures i altres llocs. La malaltia va aconseguir el seu punt màxim l’any 2014, però dos anys després seguia afectant a la grandària i la qualitat de les collites de cafè. Fair Trade USA va desenvolupar un fons per finançar els productors per la replantació. Moltes cooperatives estan dedicant la major part dels seus recursos disponibles a replantació, manteniment i capacitació. El preu mínim i la prima del comerç just brinden un suport crucial als mitjans de subsistència dels agricultors davant del canvi climàtic.

Quin és el paper dels prestadors socials com Oikocredit en el suport a la sostenibilitat econòmica de les organitzacions productores de cafè?
Els prestadors socials com Oikocredit tenen un paper clau. Els seus diners fan possible que els productors de major risc en llocs vulnerables comercialitzin el seu cafè. Les finances agrícoles d’Oikocredit donen suport a un innovador mecanisme de "triangulació", que generalment proporciona als productors de cafè al voltant del 60% del finançament en cada contracte, després de la qual cosa l’empresa compradora del cafè reemborsa el préstec a Oikocredit.

Fair Trade USA, Oikocredit i altres organitzacions han engegat un projecte de gestió del risc de preus per a les cooperatives de cafè d'Amèrica Llatina. Pots explicar-nos més coses sobre aquest projecte?
Els contractes de cafè poden perjudicar les cooperatives de petits productors perquè els compradors i els torradors necessiten fixar els preus per avançat. Quan una cooperativa ha acceptat un preu més baix que l'actual preu de mercat, no pot comprar tant de cafè dels seus membres com el que havia planejat.
El projecte de gestió del risc de preus té com a objectiu augmentar la capacitat dels socis per protegir-se contra la volatilitat dels preus del cafè i reduir el risc de subsistència dels agricultors. Operat per Oikocredit en nom del Banc Interamericà de Desenvolupament, Keurig Green Mountain, Catholic Relief Services i Fair Trade USA, el projecte capacita i presta a les organitzacions de productors, la qual cosa els permet assegurar-se contra moviments potencialment nocius del preu del cafè.

Quines són algunes de les principals crítiques al comerç just i com us ocupeu des de Fair Trade USA d'aquestes qüestions?
De vegades sentim a dir a compradors i torradors que el comerç just és car, especialment quan el mercat del cafè està molt per sota del preu mínim de comerç just de $ 1.40 per lliura. La nostra recerca ha demostrat que en un mercat amb preus baixos, el preu mínim del comerç just cobreix els costos operatius i la depreciació, mentre que els productors utilitzen la prima per compensar els creixents costos i aconseguir viabilitat a llarg termini. La prima són els diners addicionals pagats per sobre del preu mínim que els agricultors i els treballadors inverteixen en projectes per millorar els seus negocis i comunitats.
Una altra cosa que sentim a dir és que el comerç just no està fent prou. Però encara que el comerç just és una eina poderosa i transformadora, no pretén ser l'única solució a tots els problemes globals.
A canvi, es proposa facilitar el treball dels actors més vulnerables de la cadena de subministrament i crear valor compartit. El comerç just permet als productors implementar les millors pràctiques i accedir als recursos i formacions fonamentals, donant suport als agricultors i als treballadors perquè puguin atendre les seves necessitats en els seus propis termes. El comerç just és part d'una solució molt més gran i amb múltiples agents implicats en els principals desafiaments que enfrontem. D’aquí l'enfocament de treballar en xarxa que tenim a Fair Trade USA, a Oikocredit i en altres actors involucrats en el projecte de gestió de risc dels preus.


* Pots trobar més informació sobre el projecte conjunt de gestió del risc dels preus (en anglès) a través de la pàgina web d’Oikocredit Internacional, aquí.

« Enrere