Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Millorant la gestió dels riscs del preu a les cooperatives de cafè

Millorant la gestió dels riscs del preu a les cooperatives de cafè

IMG_8949.jpgdimarts, 17 de d’abril de 2018

Del 21 de febrer a l'1 de març, Oikocredit va realitzar dos tallers a la ciutat peruana de Jaén sobre la gestió del risc de preus (GRP) per a les cooperatives cafeteres del Perú i Colòmbia.

El projecte GRP és un projecte de tres anys multi grupal finançat pel Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) i cofinançat per Oikocredit, Catholic Relief Services (CRS), Fair Trade USA i Keurig Green Mountain. Oikocredit és l'executor del projecte, liderat per Hugo Villela, especialista en agroindústria regional d'Oikocredit per a Amèrica Llatina.

L'equip d'implementació del programa GRP

Abordar la volatilitat dels preus


Hi ha molts riscos als que s'enfronten les cooperatives de cafè, incloent la qualitat i la producció, el canvi climàtic, la governança i l'acompliment; però el risc dels preus continua sent una de les majors amenaces per a l'èxit d'una cooperativa cafetera i els seus petits agricultors. L'objectiu del projecte GRP és permetre que les cooperatives cafeteres a Amèrica Llatina mitiguin la volatilitat dels preus del cafè a través d'estratègies i eines financeres.
El programa utilitza una metodologia innovadora dissenyada específicament per implicar la gestió cooperativa, els membres del consell i integrar eficaçment els conceptes i eines de GRP en les polítiques de les seves cooperatives.


Capacitar els membres de la junta de cooperatives


El passat 21 de febrer va començar el primer taller a Sud-amèrica, després del taller d'Amèrica Central que va tenir lloc a Hondures el passat mes d'octubre. El taller de nivell d'introducció es dirigeix ​​als membres de la junta de cooperatives per introduir una comprensió fonamental de la gestió del risc de preus i capacitar-los per donar suport al seu personal directiu. En aquest primer taller, 30 participants van representar vuit cooperatives del Perú i dues cooperatives de Colòmbia. Cinc de les cooperatives participants al programa es troben a la regió de Jaén del Perú, on es van realitzar els tallers.


Posar en pràctica la gestió del risc de preus


Del 26 de febrer al 1 de març, es va dur a terme un segon taller (de nivell intermedi) amb 33 participants que representaven 11 cooperatives al Perú i a Colòmbia. El segon mòdul desenvolupa una comprensió més profunda de les estratègies de gestió d'inventaris i es centra en el desenvolupament de la transparència i la comunicació clara entre el personal clau, especialment els comercials, financers i directius generals.

El taller intermedi va cobrir les complexitats de l'avaluació i predicció de collites, els fonaments del mercat del cafè, la gestió de l'inventari i va culminar amb una introducció a les estratègies de cobertura financera.
Un objectiu clau del programa és que les cooperatives posin en pràctica polítiques clares per gestionar el risc en aquestes àrees, incloses les polítiques relacionades amb les vendes, la fixació de preus, la compra i el finançament.

Participants treballant en grup a les jornades PGR

El taller també incloïa eines financeres que les cooperatives poden utilitzar per fer el seguiment de les compres mensuals del cafè, la fixació de preus i les vendes. Aquesta informació clau permet als participants calcular la seva exposició i posició de l'inventari: un coneixement crucial per gestionar el risc de preus al mercat del cafè.

El Frank Rubio, cap d'agricultura mundial d'Oikocredit també va assistir a l'esdeveniment: "El programa GRP dirigit per Oikocredit és el primer en tractar els aspectes institucionals crítics que afronten els nostres socis cooperatius de cafè en la implementació d'estratègies adequades per mitigar el risc de preus", va explicar durant el taller intermedi.

El camí a seguir


Durant els mesos següents, Oikocredit assessorarà i supervisarà cada cooperativa per fer el seguiment del progrés i la utilització de les eines i donar suport a la implementació de les polítiques.

El taller intermedi per Amèrica Central està previst pel juliol a Nicaragua, per a cooperatives de cafè d'Hondures, Nicaragua, Guatemala i Costa Rica.
La propera fita del programa GRP serà el disseny i la implementació del curs de formació avançada. La peça central serà l'aplicació pràctica de les estratègies per part de les cooperatives membres, mitjançant un simulador dissenyat per Fair Trade USA en coordinació amb la Universitat de Cornell.

Tot i que els dos primers tallers s'inclouen en les estratègies físiques per gestionar el risc de preus, el taller avançat elaborarà més informació sobre les estratègies de cobertura financera per al GRP El taller avançat de cooperatives centroamericanes se celebrarà a Centreamèrica a l'hivern de 2018.

« Enrere