Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Salvant la bretxa de gènere ... A casa

Prem "<< Previous" per a notícies anteriors
Prem "Next >>" per a notícies més recents

Salvant la bretxa de gènere ... A casa

Irene used for story on the website.internal use only permission Marilou .jpgdijous, 13 de de juny de 2019

No fa massa temps, en Ka Oting Villanueva, com molts homes a la província central de Negros Occidental, a Filipines, considerava el paper d'un marit simplement com el d'un proveïdor. "Mai solia ajudar-me amb cap de les tasques domèstiques", diu la seva esposa. "De fet, no crec que cap vegada hagi passat per la seva ment!

En pensar que les tasques domèstiques eren sols per a dones, En Ka Oting es va sorprendre quan l'organització sòcia d'Oikocredit NWTF li va oferir capacitació sobre la perspectiva de gènere en assumir que aquests cursos sols estaven dirigits a dones. El seu entrenament li va aportar una perspectiva completament nova.

 En Ka Oting Villanueva (al mig de la foto) durant el seu programa d'entrenament FALS

Canvi de mentalitat

"Ara porto a tota la meva família a passar-ho bé", diu en Ka Oting. "El temps d'oci amb la meva família no existia abans. Fins i tot el fet d'assistir a les activitats escolars dels meus fills, sempre li deixava això a la meva esposa! "

Llavors, què va ser el que va causar aquest gran canvi en la manera de pensar d'en Ka Oting?

Sembla que el programa de capacitació del Sistema d'Aprenentatge d'Acció Financera (FALS, per les seves sigles en anglès) al qual va assistir va ser un moment crucial per a ell ... i, de fet, per a tota la seva família.


Salvant la bretxa de gènere

Una de les iniciatives d'Oikocredit per al desenvolupament de capacitats, el projecte Bridging the Gender Gap in Responsible Finance, finançat conjuntament per l'Església de Suècia i Oikocredit, va presentar la metodologia FALS, desenvolupada en el sector per l'experta en apoderament de gènere Linda Mayoux, que ha treballat en qüestions de gènere i apoderament en desenvolupament econòmic des del 1997. El material de la formació FALS forma part de l'Apoderament per al Canvi de Gènere i Minories (GAME, per les seves sigles en anglès, de la Game Change Network). La metodologia FALS ha estat adaptada per a capacitar el personal i clients de dues de les organitzacions sòcies d'Oikocredit a Filipines: ASKI* i NWTF*. Totes dues organitzacions proporcionen serveis financers inclusius per a fer costat principalment a prestataris de baixos ingressos i microempresaris.

L'objectiu general del projecte era permetre a les dones i homes clients aconseguir l'apoderament econòmic a nivell de la llar i millorar les relacions de gènere. En donar suport a aquest projecte, Oikocredit confirma el seu compromís amb la igualtat de gènere, mentre que les eines d'apoderament financer de FALS ajuden a les organitzacions sòcies d'Oikocredit a desenvolupar productes millorats adaptats a les necessitats financeres dels seus clients.

En Ka Oting Villanueva va ser convidat a participar en el programa de capacitació FALS com a cap d'una organització de pescadors que és sòcia de NWTF. La capacitació va brindar "una lent de gènere" a través de la qual tant els participants masculins com femenins podrien examinar de prop com les tasques de la seva llar es comparteixen (o NO es comparteixen) entre homes i dones.


Eines simples però efectives

Entre les diverses eines de capacitació de FALS introduïdes tant per al personal de NWTF com d'ASKI i per als seus clients, es va demostrar que una de les més eficaces va ser l'Arbre de la Família Feliç. Aquesta eina requereix que els participants clients vegin de prop la divisió del treball, les despeses, els actius i la presa de decisions en la família.

Inicialment, els participants tenien vergonya de dibuixar el seu propi Arbre de la Família Feliç per temor al fet que els seus companys riguessin d'ells, però una vegada que van explicar els objectius de l'exercici (crear un arbre per a mostrar la divisió del treball domèstic dins de la família), els participants van entendre ràpidament el seu valor i van participar, dibuixant-lo amb entusiasme.


Millors relacions i millor gestió financera

Llavors, què ha aconseguit la metodologia FALS? La Marilou Juanito, Coordinadora de Desenvolupament de Capacitats i Acompliment Social d'Oikocredit, es va mostrar entusiasmada amb els resultats: “El 2017, vam presentar a una sèrie de clients de NWTF i ASKI el treball mitjançant FALS, i en poc temps vaig veure com els participants en el programa de capacitació van generar canvis en les seves relacions tant en la llar com en la gestió de les seves finances. No m'imaginava que usar i compartir eines simples de participació de gènere pogués ser veritablement apoderador".

La Marilou va agregar: "En la inclusió financera, és crucial per a les institucions comprendre les necessitats dels seus clients, i les eines FALS poden facilitar la identificació d'aquestes necessitats i ajudar a desenvolupar serveis financers i no financers".

Resultats inicials

La Malu Padilla, oficial de programes d'Oikocredit Internacional, va coordinar el projecte Bridging the Gender Gap (Salvant la Bretxa de Gènere) amb la Marilou Juanito i es va mostrar igualment entusiasta quan va assistir a la capacitació del FALS.

La Malu explica: “El que més em va sorprendre va ser que la capacitació en gestió financera realment va fer que els participants canviessin la seva manera de pensar sobre els rols i les tasques domèstiques. Els participants del FALS es van adonar que, perquè les seves petites empreses familiars prosperin, és essencial que tant homes com dones comparteixin el treball domèstic".

Ella continua explicant: “Per a il·lustrar això, se'ls va demanar als participants que reflexionessin sobre el problema de les llargues hores que passaven rentant la roba i la millor manera d'estalviar temps per a altres tasques. Com podrien aconseguir això? No (com s'havia pensat inicialment) contractant a una altra bugadera, sinó comprant una rentadora. En fer-ho, els homes també podrien aprendre a usar la màquina, reduint significativament el temps de rentada i alliberant el temps en benefici de les seves granges o petites empreses".

Més que simples préstecs

Les eines FALS són simples però creen canvis. Prenguem per exemple a la clienta d'ASKI, Irene Valdez. La Irene comenta que ara planeja amb anticipació i considera acuradament tots els aspectes del suport financer que rep d'ASKI.

La Irene Valdez amb la seva guardiola en la qual va posar estalvis de la seva petita botiga minorista per al seu pla de projecte de criança de porcs

La Irene resumeix l'impacte del FALS de la següent manera: “Abans de la capacitació, ho sentia com un sol cicle de préstec i pagament. Ara aprenent del FALS, els meus préstecs tenen un propòsit. Em van ensenyar com definir la meva pròpia visió i planificar en conseqüència per a aconseguir les meves metes ".

Després del seu entrenament en FALS, la Irene va posar els estalvis de la seva petita botiga minorista en el seu negoci de criança de porcs: finalment, va poder criar una truja i va vendre els garrins.

Un ingredient important per a l'èxit del projecte FALS va ser el nomenament i la capacitació dels campions del projecte entre els clients participants. La majoria dels campions de projectes d'ASKI van ser clients a llarg termini.

Mare i fill beneficiats

A la Josephine Osorio, una grangera de porcs i clienta de NWTF, li va agradar una altra eina FALS, el Calendari de Gestió Financera que la va ajudar a establir i complir els seus propis objectius d'estalvi, acumular capital per al seu negoci i duplicar el nombre de truges i garrins en un any.

La Josephine Osorio, una campiona del projecte FALS, va aplicar la metodologia al seu negoci de cria de porcs

La Josephine explica: "Vaig poder fer algunes reparacions de la casa amb els ingressos del meu negoci, però vaig posar més esforç a construir una porquera adequada perquè aquí és on els meus diners creixen". El negoci li va permetre fer costat als seus cinc fills en el col·legi; un dels seus fills va seguir l'exemple de la seva mare en convertir-se en campió de FALS i va deixar tan bona impressió que NWTF li va oferir un lloc de treball a la companyia.


Difonent la paraula

En el seu paper de campiona de projecte, la Josephine inicialment va compartir les eines FALS amb 25 membres de la seva associació. Després, en compartir les eines de FALS, va poder atreure nous membres per a unir-se a l'associació que ara ha crescut en grandària a més de 600 membres.

L'èxit del projecte FALS es va reflectir en els comentaris positius i les històries d'èxit dels campions del projecte.

Pensaments finals

L'última paraula ha d'anar a Ka Oting Villanueva, qui solia pensar que el paper d'un marit era simplement proporcionar recursos econòmics i que solia dedicar tot el seu temps lliure a criar galls de baralla.

"Només pregunta-li a la meva esposa", ell assenteix i comença a somriure: "L'altre dia a casa se'm va acostar i va dir: Sento que ara els meus fills tenen un veritable pare!"

NWTF va informar recentment que en Ka Oting no va poder participar en una avaluació recent del grup focal de FALS. Estava organitzant un esdeveniment de neteja costanera com a part de la celebració del Dia Internacional de la Dona de la seva associació...

*ASKI i NWTF eren organitzacions sòcies d'Oikcoredit durant el període en que es va dur a terme el programa.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

de setembre 2020

d’agost

de juny

de maig

d’abril

de març

de febrer

de gener

de desembre 2019