¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Catalunya
Buscar

Apoderament de la dona, contra la violència masclista

Pulsa "<< Previous" para noticias anteriores
Pulsa "Next >>" para noticias más recientes

Apoderament de la dona, contra la violència masclista

1757-coop-maimon.pngmiércoles 25 noviembre 2015 08:00

Article en motiu del Dia Mundial contra la Violència Masclista

A data d'avui s'han produït 93 feminicidis arreu de l'Estat espanyol, mentre que durant tot l'any 2014 va haver-hi 126.742 denúncies per violència masclista. Des de diverses entitats que treballen pels drets de la dona assenyalen que l'apoderament és l'eina més potent per impedir que es donin aquests casos. Per aconseguir-ho, Oikocredit prioritza amb les seves inversions aquells projectes que treballin per acabar amb la discriminació de la dona.

Més enllà de les 93 dones que han mort a mans dels seus marits o ex-parelles, es xifren aquests assassinats en 800 casos des del 2003. Paral·lelament, els jutjats reben, cada dia, 266 denúncies per violència de gènere, de les quals poc més d'un 60% acaben en condemna, la xifra de dones que acudeixen al jutjat per denunciar aquests casos és superior a fa dos anys.

Per posar fi a aquesta xacra, un gran nombre d'entitats, sobretot amb perspectiva de gènere, consideren l'apoderament com el millor camí per tallar d'arrel aquestes problemàtiques. Fins i tot articles de l'ONU, a Onuwomen, consideren que "les causes de la violència contra les dones es basen en la discriminació".

En aquest sentit, es reivindiquen les Finances Ètiques i Alternatives com a interessants eines complementàries als processos d'apoderament de les dones. Les Comunitats Autofinançades (CAF) són un exemple d'aquestes eines. Es tracta de petits sistemes financers de caràcter informal i a petita escala per a persones excloses del crèdit tradicional. Algunes CAF, com un exemple concret a Sevilla, han estat creades per dones que han patit violència de gènere i necessiten apoderar-se, i així ho explica en un article Núria Mateos.

Tot i així, les finances ètiques han de servir també, en la línia de l'exemple d'Onuwomen, per atacar un sistema de discriminació, i evitar així que es produeixin aquests casos. D'altra banda, Oikocredit, com a entitat de finances ètiques orientada a oferir serveis a persones en risc d'exclusió al Sud, treballa en diversos projectes amb perspectiva de gènere, que pretenen apoderar les dones en països de desenvolupament i evitar la discriminació.

Hi ha molts exemples, però dos dels més destacables són la Cooperativa de Ahorro y crédito Maimón (COOPMAIMON) , a la República Dominicana, o la Fundación Mujer de Costa Rica.

El cas de COOPMAIMON és una organització sòcia d'Oikocredit que proveeix serveis financers (crèdit i estalvis), formació i programes a dones empresàries. Compta amb més de 70.000 socis i sòcies, i un exemple en van ser les dues germanes Nancy i Fidelia Espinal, que van poder obrir una empresa de transports, Taxi Maimón, amb l'ajuda de la seva família. D'aquesta manera, van trencar els rols de gènere, més a la República Dominicana on asseguren que "hi ha una cultura molt masculinitzada".

La Fundación Mujer és, per la seva banda, una intermediària microfinancera que presta serveis a persones microempresàries, en gran part a dones de Costa Rica. A més ofereix serveis de banca col·lectiva a dones que no tenen garanties per sol·licitar els préstecs, així com altres serveis no financers, de formació, autoestima i habilitats empresarials.

En el cas de microcrèdits a països del Sud, cal destacar que les dones acostumen a ser millors pagadores dels préstecs que els homes, però més important encara és que el seu apoderament sol generar majors efectes positius en la millora de la qualitat de vida de les seves comunitats i famílies.

« Atrás

Archivo de noticias

« Previous Next »

noviembre 2019

octubre

julio 2018

noviembre 2017

mayo

enero

septiembre 2016

mayo

abril

marzo

febrero

diciembre 2015