Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

El viatge d'una empresària d'alimentació indonèsia: la història de la Sanah

El viatge d'una empresària d'alimentació indonèsia: la història de la Sanah

MBK-ID-44.jpgdimarts, 14 de de febrer de 2023

Indonèsia té una xarxa vibrant de dones emprenedores, però la manca d'accés al capital de treball pot impedir el creixement i l'ampliació dels seus negocis. Aprofitant l’ocasió del dia de Sant Valentí, celebrem una emprenedora que ha convertit l'amor d'Indonèsia pel krupuk en un negoci pròsper.

La Sanah és clienta final de la organització sòcia d'Oikocredit Mitra Bisnis Keluarga (MBK), una institució microfinancera indonèsia. Aquesta entitat financera no bancària té una presència important a dues de les illes més poblades d'Indonèsia, Java i Sumatra, i té 844 sucursals a tota Indonèsia. MBK ofereix serveis financers formals i rendibles mitjançant préstecs de capital circulant només per a dones.

MBK-ID-44. Foto de Sanah.

El nom de MBK es tradueix com a "Sòcies empresarials familiars". Això reflecteix com la millora de la inclusió financera té un impacte significatiu en l'apoderament de les dones i millora la vida de les seves famílies. Per a la Sanah i el seu marit, l'economia familiar i passar temps de qualitat amb els seus dos fills són molt importants.

De porta en porta a parada del mercat

El Krupuk és un plat estimat a tota Indonèsia. És una galeta cruixent feta amb midó, aromatitzada amb ingredients com peix, ceba i bitxo i que es menja com a berenar o acompanyament dels àpats.

MBK-ID-48. Indonesia, krupuk i finances ètiques.

L'any 2009, la Sanah i el seu marit Muhidin van iniciar un negoci venent krupuk porta a porta. El finançament inicial va provenir d'un préstec de capital circulant de 900.000 IDR (55 €) de MBK.

Un any més tard, van decidir començar a produir el krupuk ells mateixos. Sabent com de populars són els crackers, la Sanah va veure l'oportunitat d'augmentar la productivitat, fer créixer el negoci i guanyar més diners. Va obtenir un altre préstec de MBK d'1,3 milions d'IDR (79 €).

Aquests diners addicionals van permetre a la Sanah comprar ingredients a un preu més competitiu i va ampliar el seu negoci. "Vaig poder produir el meu propi krupuk amb els meus empleats", diu la Sanah.

Durant els últims 12 anys, el negoci ha passat de cinc a 30 empleats. Amb l’increment d’ingressos generats pel negoci, la Sanah va poder construir una nova casa per a la seva família, i també va comprar un cotxe i una moto.

La seva antiga casa ha estat renovada i ara s'utilitza com a local per produir el krupuk. En Muhidin i els altres empleats masculins fregeixen les galetes en grans woks. Una tripulació de dones empaqueta el krupuk i els paquets es recullen en moto per vendre'ls al mercat local.

Capital de treball per empoderar les dones

La Sanah és clienta de MBK des de fa 13 anys.

MBK és una de les organitzacions de microfinances més grans d'Indonèsia. Proporciona capital de treball a dones de baixos ingressos i vol reduir la vulnerabilitat dels 1,52 milions de dones que atén, així com millorar la seva dignitat i autoconfiança.

Erradicar la pobresa i empoderar les dones segueixen sent reptes crucials, i MBK calcula que el 75% de les seves clientes provenen de famílies de baixos ingressos que viuen per sota del llindar de pobresa oficial. Té com a objectiu contribuir als Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, especialment lluitant contra la pobresa i empoderant les dones estimulant el desenvolupament de les petites empreses.

MBK-ID-51. Krupuk, Indonèsia, empoderament de la dona i finances ètiques.

MBK opera a les comunitats locals, especialment a les zones rurals i periurbanes, per crear importants oportunitats d'autoocupació per a emprenedores com la Sanah. Això s'alinea amb la missió d'Oikocredit d'augmentar la resiliència de les comunitats de baixos ingressos i donar suport a millores positives dels mitjans de vida per a les persones de baixos ingressos.

Pioners de les microfinances

MBK va ser un dels primers pioners en microfinances a introduir el mètode de préstec del grup Grameen a Indonèsia.

Quan MBK va començar el 2003, la majoria dels bancs tradicionals no oferien micropréstecs als propietaris de petites empreses. Seguint la metodologia del Grameen Bank, MBK va començar a cobrir el buit de microfinançament d'Indonèsia oferint petits préstecs a grups de dones emprenedores principalment per a activitats generadores d'ingressos.

Les prestatàries no han d'obrir un compte bancari ni proporcionar avals per obtenir un préstec. Els préstecs es retornen a terminis durant un any i s'han d'amortitzar íntegrament per poder beneficiar-se del següent préstec de capital circulant. Les oficials de crèdit visiten les clientes al seu poble i tot el personal de camp són dones.

Oikocredit es va associar per primera vegada amb MBK l'any 2008 i ha ajudat MBK a donar suport a les dones que treballen per compte propi d'Indonèsia per construir empreses sòlides i sostenibles i un futur millor per a les seves famílies.

« Enrere