Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Just és quan el benefici és per a tothom

Just és quan el benefici és per a tothom

GREEN-KE-09.jpgdimarts, 04 de de febrer de 2020

Una vegada a l'any, Oikocredit reuneix una organització sòcia i les persones inversores durant el seu Roadshow. Aquesta vegada li va tocar el torn a Athanas Matheka, cofundador de Greenforest Foods Limited de Kenya.

Què és el comerç just per a tu, Athanas?

Athanas Matheka: Al meu entendre, una part essencial del comerç just és el coneixement. Les preguntes més habituals dels productors són: com produeixo bons productes que siguin atractius, i com faig arribar aquests productes a la gent? Els que volen actuar de manera justa, han d'informar i educar. Si els agricultors tinguessin més informació, es beneficiarien encara més. El comerç just també significa ajudar els productors a lliurar bona qualitat.

Fem el comerç just a la nostra manera. Coneixem els nostres productors i paguem als agricultors individualment, per la qual cosa sabem que els diners arriben a ells. El dia de la recollida pesem els cacauets i, tan bon punt el camió està ple, paguem immediatament als nostres proveïdors a través del servei de pagament mòbil M-Pesa. No necessiten un compte bancari, molt poques persones a Kenya en tenen un, però sí poden fer servir un telèfon mòbil, i gairebé tothom en té un.

191015_203037_M_DSCF0083.JPG

Quina és la teva contribució al comerç just com a empresari?

Athanas Matheka: Ens comprometem a produir aliments segurs i nutritius per als consumidors, de manera sostenible, a fer el nostre treball transparent per a totes les parts involucrades, a pagar de manera justa i a crear un ambient de treball segur per als empleats. També acordem amb els agricultors els preus abans de la collita, perquè sàpiguen si volen treballar amb nosaltres o no.

Seria la certificació Fairtrade un objectiu desitjable per a la teva empresa?

Athanas Matheka: Seria bo comptar amb certificacions, tant orgàniques com de comerç just. Per a nosaltres, significaria un avantatge de mercat. En el meu viatge fins aquí, m'han contactat algunes petites empreses a Alemanya. El mercat està llest, però els productors no. Fins ara només m'he informat sobre la certificació orgànica. És complicat i costós per a una petita empresa com nosaltres, i cada productor ha d'estar certificat. Això no és possible sense suport.

Quines dificultats trobeu al ser una empresa comparativament petita?

Athanas Matheka: Produïm mel natural, cera d'abelles i cacauets. El comerç just també significa que tots han de tenir el mateix accés al mercat. Això no és així. Depenem del govern i actualment estem exclosos de l'exportació de mel a Europa perquè no existeix un "pla de monitoratge de residus" d'exportació nacional a Kenya.

L'apicultura a Kenya és una alternativa a la ramaderia respectuosa amb el clima. La cria de bestiar condueix a la contaminació ambiental, a danys en el sòl i a conflictes en la majoria de les regions, ja que recursos com l'aigua i les pastures són cada vegada més escassos com a resultat del canvi climàtic. L'abella africana és resistent, no és propensa a malalties i epidèmies i no utilitzem antibiòtics en els ruscs. Les nostres mostres de cera han estat analitzades a Alemanya i són segures des del punt de vista alimentari.

Què significa la cooperació amb Oikocredit per a Greenforest Foods?

Athanas Matheka: Ens vam reunir amb Oikocredit quan més ho necessitàvem. La cooperativa ens va brindar el finançament que necessitàvem amb urgència el 2014. Ningú més volia fer-ho, sense certeses reals. El 2015, quan tres dels nostres principals clients van fer fallida i vam perdre 40.000 euros, Oikocredit ens va atorgar un préstec per a ajudar-nos a tornar a encarrilar-nos. Des de llavors, hem pogut comprar noves màquines, augmentar el nombre d’empleats de 10 a 39, guanyar més socis al llarg de la cadena de valor i més clients, incloent-hi dos detallistes internacionals, una aerolínia regional i una cadena de restaurants.

La nova màquina d'envasar, pagada amb el finançament d'Oikocredit

Per què estàs lluitant avui?

Athanas Matheka: Em considero un activista de la igualtat d'oportunitats. Per a mi és especialment important que les dones exerceixin un paper més important, tant en el lideratge empresarial com en el polític. Vaig créixer en circumstàncies rurals modestes. Sempre que hi havia problemes generalment eren les dones les que els resolien. Les dones són millors per a gestionar els diners i són el grup de productores més gran. A Kenya, els homes són els propietaris de les terres. Els animem que deixin la direcció del país en mans de les dones quan busquin treball a un altre lloc. Les dones mereixen més i on el comerç just funciona, les dones poden participar adequadament. Poden tenir terres, créixer i enfortir-se econòmicament. Això beneficia les famílies i les comunitats.

SOBRE GREENFOREST FOODS

Greenforest Foods Limited, fundada l'any 2000 a Kenya, és propietat en parts iguals d'Athanas Matheka i la seva esposa Catherine Mutiso. Els principals productes són la mel, el maní, els anacards i la cera d'abelles, que s'exporten a la UE i al Japó. El 2018, l'empresa va realitzar 693.000 euros de vendes. Els mercats objectiu són Kenya, Uganda i Tanzània. L'empresa compta actualment amb uns 40 empleats i treballa amb un total de 5.000 agricultors a Kenya, Tanzània i Malawi. Greenforest Foods ha estat treballant amb Oikocredit des del 2014.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

de juliol 2022

de juny

de maig

d’abril