Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Informe trimestral del tercer trimestre: Mantenir l'estabilitat

Informe trimestral del tercer trimestre: Mantenir l'estabilitat

xifres-clau-oikocredit-3t-2020.pngdivendres, 13 de de novembre de 2020

Quatre vegades a l'any Oikocredit publica els principals fets i xifres del trimestre anterior. Aquí brindem als nostres inversors i a altres persones un context addicional d'antecedents sobre els esdeveniments del tercer trimestre de 2020.

Els impactes del Covid-19 continuen però són limitats

Oikocredit i les nostres organitzacions sòcies vam continuar experimentant els efectes de la pandèmia de Coronavirus en el tercer trimestre de 2020. La nostra cartera de préstecs i inversions de capital pendents es va reduir en el tercer trimestre en un 9,6% a 856,1 milions d'euros. Més organitzacions sòcies van sol·licitar carències de pagament, i el nombre total d’organitzacions sòcies que van estendre els seus períodes de pagament va augmentar de 112 a 136.
Els préstecs en els quals hem acordat fer una pausa en els pagaments representen ara el 29% del total de la nostra cartera de crèdits pendents, enfront del 19% en el segon trimestre; aquest augment percentual també es deu a la reduïda grandària de la cartera. Els països on operem més afectats van ser l'Índia, Indonèsia i Cambodja. La nostra mesura més formal de la qualitat de la cartera, el coeficient PAR 90 (el percentatge de préstecs amb reemborsaments endarrerits almenys 90 dies), es va deteriorar lleugerament del 6,7% al 6,9%.
Amb els ingressos nets en continu descens, encara que creiem que a una taxa decreixent, Oikocredit va tenir una pèrdua neta durant el trimestre. Aquesta pèrdua va ser bastant menor que l'esperada i va estar en línia amb els resultats relativament estables quant a l'avaluació de la cartera i les provisions per a pèrdues per préstecs i deterioracions. El nostre coeficient de liquiditat va augmentar del 25,8% al 31,9%. Els resultats del trimestre van ser en general marginalment millors del que havíem temut en la primera meitat de 2020, però encara molt per sota del que havíem previst a l'inici de l'any.

La contínua lleialtat dels membres i persones inversores

El capital total dels membres es va mantenir relativament estable. Un petit nombre d'amortitzacions i la reducció de l'afluència en el tercer trimestre van donar lloc a una petita disminució del capital dels membres del 0,7% a 1.131,7 milions d'euros. El capital dels membres continua mostrant un creixement per a l'any en general a causa d'un bon nivell d'entrada neta en el primer trimestre abans que el Covid-19 arribés. La gran majoria dels membres i persones inversores d’Oikocredit s'han mantingut fidels, malgrat la reducció el 2020 del dividend per a 2019 a 0%, i malgrat els majors riscos en el finançament del desenvolupament social i les incerteses entorn de la pandèmia i el seu efecte en les perspectives financeres. El valor net dels actius per acció va caure marginalment de 214,79 euros a 210,54 euros en el tercer trimestre i s'ha reduït en un 2% des del començament de l'any, però ara sembla estar estabilitzant-se. Un valor net d'actius de 200,00 euros per acció és el llindar per sota del qual Oikocredit ha de detenir les noves emissions i redempcions, i per tant hem continuat amb les emissions i redempcions durant el trimestre.

Consulta aquí les darreres xifres clau actualitzades trimestralment.

Respondre amb vigilància

Vam tornar a augmentar les provisions per als reemborsaments ajornats de les organitzacions sòcies en el tercer trimestre, però en menor mesura que durant el segon. Hem continuat avaluant els riscos que afecten particularment les organitzacions sòcies amb les quals hem acordat carències de pagament. Aquestes organitzacions sòcies tendeixen a ser afectades directament per Covid-19 i per les restriccions internes del país sobre l'activitat comercial i l'amortiment de l'economia, i per raons similars també experimenten dificultats per a cobrar els pagaments de quotes dels seus clients a causa de la reducció de les activitats econòmiques d’aquests últims, especialment en el sector de les microfinances.
Cap al final del trimestre, vam començar a examinar quines organitzacions sòcies poden recuperar-se prou o no estar afectades per a rebre un nou préstec, i hem aprovat amb cautela alguns préstecs com a refinançament i fins i tot hem aprovat algunes noves organitzacions sòcies.
Oikocredit manté una acurada vigilància de la seva liquiditat, que necessita tant per a finançar nous préstecs com per a facilitar potencialment les redempcions. També el control dels costos és crucial per a mantenir l'estabilitat i permetre'ns respondre amb èxit a un futur incert. Restringim les despeses a l'estrictament necessari per a continuar operant i invertim molt selectivament a millorar la nostra eficiència i eficàcia, la qual cosa significa que els nostres costos generalment es mantenen per sota dels nivells dels últims anys.

Suport a les organitzacions sòcies i al personal

Hem mantingut el nostre contacte intensiu amb les organitzacions sòcies de totes les nostres regions d'interès -Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina i el Carib- per a assegurar-nos que comprenem els desafiaments i riscos que enfronten. I hem continuat mostrant-los el nostre compromís de donar-los suport. Un exemple és el Fòrum CEO d’Oikocredit per a organitzacions sòcies africanes. Hem realitzat tres tallers online per a personal de direcció executiva d’organitzacions sòcies d'inclusió financera perquè puguin aprendre els uns dels altres sobre com navegar la crisi del Coronavirus i construir negocis més forts per al futur. Els participants van apreciar les discussions personals i l'intercanvi de millors pràctiques, i estem analitzant el valor de convertir això en una oferta de programa per a les organitzacions sòcies en general.
En el tercer trimestre, Oikocredit va ser seleccionada per a participar en una associació público-privada per a enfortir les xarxes de seguretat de 10 milions de petits agricultors a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina, impulsant el desenvolupament de les cadenes de valor agrícoles. El Programa d'Ampliació de la Xarxa de Seguretat dels Petits Agricultors és una iniciativa de deu anys amb un pressupost total de 55 milions d'euros.
Oikocredit és un dels cinc inversors d'impacte seleccionats pel programa per a brindar i facilitar assistència tècnica a organitzacions agrícoles.
Internament, parem esment a la seguretat i el benestar de la nostra oficina central i del personal local. La reestructuració interna que vam completar el 2019 ha demostrat el seu valor. Aquesta reorganització va permetre un treball més remot i ens ha permès mantenir l'eficàcia durant aquest any sense precedents, malgrat les reduccions en els desplaçaments i les reunions en persona. Revisarem les nostres polítiques internes sobre el treball a distància i els viatges de treball per a consolidar aquests resultats relativament positius de la pandèmia.

Perspectives futures

En el darrer trimestre de l’any acaben els actuals períodes d'ajornament de pagament de moltes organitzacions sòcies d’Oikocredit. Veurem quines poden reprendre els seus pagaments i quines necessitaran més arranjaments especials. A causa de les conseqüències directes i indirectes del Covid-19, és probable que la nostra cooperativa tingui pèrdues per a tot l'any i que es produeixi una certa erosió dels nivells de reserva. La imprevisibilitat del Coronavirus, i dels seus efectes sobre les nostres organitzacions sòcies i l'economia en general als nostres països objectiu, fa que sigui inusualment difícil predir el que ens espera. Fins i tot quan tornem a entrar en territori positiu, la recuperació de la pandèmia i dels seus impactes econòmics serà sens dubte lenta. Continuarem preparant-nos per a totes les eventualitats.
Tal vegada sigui necessari respondre a altres desafiaments que afectin les nostres organitzacions sòcies i els nostres mercats. Però també ens prepararem per a aprofitar les oportunitats que es presentin per a finançar a organitzacions sòcies noves i ja existents i per a promoure la missió d’Oikocredit de donar suport de manera sostenible a les organitzacions que ajuden a les persones i comunitats de baixos ingressos a millorar la seva qualitat de vida. La pandèmia també està afectant més aquestes comunitats, i creiem que amb la nostra xarxa global hauríem d'aspirar a contribuir a la recuperació.
En el tercer trimestre també vam començar la co-creació de la nostra nova estratègia per al període 2022 a 2026, que pretenem presentar en l’assemblea general anual del pròxim any. Junt amb els principals grups d’interès -inclosos els membres, les persones inversores, les organitzacions sòcies, el personal i el Consell de Supervisió- estem explorant conjuntament la nostra visió a llarg termini, el propòsit, la Teoria del Canvi i les opcions estratègiques. Confiem que la preparació d'una estratègia orientada a un propòsit ara ens ajudarà durant la recuperació dels efectes de la pandèmia i ens permetrà donar suport a la transició cap a un futur més equitatiu, just i sostenible per a les persones a les quals servim.

« Enrere

Arxiu

« Previous Next »

abril 2023

març

febrer

gener

desembre 2022