Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Crònica de l'acte de celebració dels 40 i 15 anys d'Oikocredit

Crònica de l'acte de celebració dels 40 i 15 anys d'Oikocredit

carina-torres-aniversari-oikocredit-microcreditos-2-470.jpgdimarts, 24 de de febrer de 2015 12:41

A Oikocredit Catalunya estem de doble celebració. Mentre que a nivell internacional aquest 2015 commemorem que la cooperativa arriba als 40 anys, a Catalunya en concret estem d’enhorabona perquè s’assoleixen 15 anys d’operació a nivell regional.

Amb el pretext, doncs, de celebrar la fita i d’aprofitar per fer difusió del paradigma de la banca ètica en general i de la trajectòria d’Oikocredit en concret, el passat dimarts dia 17 de febrer a les 18:15h es va iniciar a la Universitat Pompeu Fabra el cicle de xerrades preparades des del si de la entitat.

Acte de celebració dels 40 anys de banca alternativa d'Oikocredit i 15 d'Oikocredit Catalunya

Els ponents, Xavier Fernàndez-Diaz i David Díaz de Quijano, president i coordinador d’Oikocredit Catalunya respectivament, van proposar un viatge cronològic des dels inicis fundacionals de la cooperativa l’any 1975 fins a la realitat actual a dia d’avui. Partint de la idea utòpica que representava la creació d’una banca alternativa durant la guerra del Vietnam, van anar resumint les dècades següents sota els enunciats de Creixement i consolidació internacional, Creació d’Oikocredit a Catalunya, Creixement al nostre país, i finalment, Maduresa, impacte social i diversificació.

D’igual manera, a mida que avançaven en el temps, van aportar constantment informació empírica sobre les dades més rellevants, van citar casos i projectes concrets nascuts gràcies a la cultura del microcrèdit i van il·lustrar el discurs amb imatges que dibuixaven la realitat dels projectes amb els quals s’havia treballat.

Seguidament van passar la paraula a la ponent convidada, l'especialista en microfinançament agrícola en països en vies de desenvolupament, Carina Torres. L’economista peruana, delegada i representant d’Oikocredit Perú, va centrar el seu discurs en la creació de la cartera agrícola a Oikocredit.

El punt estrella tractat durant la intervenció de la senyora Torres fou els principals reptes que ha d’encarar el finançament del sector agrícola a Amèrica Llatina. Segons la opinió de la experta, la falta de titularització de les terres, sumada a la dèbil governança i a la dispersió geogràfica de les petites plantacions respecte els centres urbans, suposaven un handicap important a l’hora de dinamitzar el sector. La seva recepta per superar-ho era inversió en educació, mentoratge i delegació del lideratge.

Carina Torres, experta d'Oikocredit en finançament ètic a projectes agrícoles

Va voler remarcar, a més, que la poca diversificació dels productes i l’excessiva estacionalitat d’aquests restringien el flux de la inversió, i que la dèbil situació de la infraestructura en alguns punts del continent era una característica que només feia que col·laborar a la deterioració de la qualitat del producte, cosa que minva el procés inversor.

D’altra banda, altres aspectes rellevants disseminats durant el col·loqui van girar al voltant de les necessitats i les característiques de finançament, la relació Oikocredit i Comerç Just i el procés de creació de la cartera agrícola. Va ser en aquest punt on es va apreciar el treball que des d’Oikocredit s’està fent per revitalitzar el sector: molta feina en conscienciació al productor, especial sensibilitat a l’hora d’entendre les necessitats concretes del projecte finançat (lògica de finançament) i forta aposta per l’assistència tècnica i la formació continuada dels beneficiaris de crèdits concedits.

Per acabar la sessió es va obrir un torn de preguntes i dubtes on les persones sòcies, voluntàries, simpatitzants o curioses que s’havien apropat a la xerrada van tenir la oportunitat de dir la seva, intercanviar impressions amb els ponents i felicitar-se per l’èxit assolit en matèria de consolidació d’inversions en els últims temps.

Finalment, a la sortida de l’aula, els assistents a la xerrada van poder gaudir d’un pica-pica amb aliments de comerç just i d’unes copes de vi i de cava ecològiques, tot repassant el que havien estat aquests 15 anys i posant especial il·lusió en els projectes que encara estan per venir.

« Enrere

Arxiu de notícies

« Previous Next »

d’octubre 2021

de juny

de maig

d’abril

de desembre 2020

de novembre

de maig

de març

de gener

d’octubre 2019

de setembre

d’abril

de març

de febrer

d’octubre 2018

d’abril

de març