Apoderament de la dona, contra la violència masclista

Article en motiu del Dia Mundial contra la Violència Masclista
A data d'avui s'han produït 93 feminicidis arreu de l'Estat espanyol, mentre que durant tot l'any 2014 va haver-hi 126.742 denúncies per violència masclista. Des de diverses entitats que treballen pels drets de la dona assenyalen que l'apoderament és l'eina més potent per impedir que es donin aquests casos. Per aconseguir-ho, Oikocredit prioritza amb les seves inversions aquells projectes que treballin per acabar amb la discriminació de la dona.
Més enllà de les 93 dones que han mort a mans dels seus marits o ex-parelles, es xifren aquests assassinats en 800 casos des del 2003. Paral·lelament, els jutjats reben, cada dia, 266 denúncies per violència de gènere, de les quals poc més d'un 60% acaben en condemna, la xifra de dones que acudeixen al jutjat per denunciar aquests casos és superior a fa dos anys.
Per posar fi a aquesta xacra, un gran nombre d'entitats, sobretot amb perspectiva de gènere, consideren l'apoderament com el millor camí per tallar d'arrel aquestes problemàtiques. Fins i tot articles de l'ONU, a Onuwomen, consideren que "les causes de la violència contra les dones es basen en la discriminació".
En aquest sentit, es reivindiquen les Finances Ètiques i Alternatives com a interessants eines complementàries als processos d'apoderament de les dones. Les Comunitats Autofinançades (CAF) són un exemple d'aquestes eines. Es tracta de petits sistemes financers de caràcter informal i a petita escala per a persones excloses del crèdit tradicional. Algunes CAF, com un exemple concret a Sevilla, han estat creades per dones que han patit violència de gènere i necessiten apoderar-se, i així ho explica en un article Núria Mateos.
Tot i així, les finances ètiques han de servir també, en la línia de l'exemple d'Onuwomen, per atacar un sistema de discriminació, i evitar així que es produeixin aquests casos. D'altra banda, Oikocredit, com a entitat de finances ètiques orientada a oferir serveis a persones en risc d'exclusió al Sud, treballa en diversos projectes amb perspectiva de gènere, que pretenen apoderar les dones en països de desenvolupament i evitar la discriminació.
Hi ha molts exemples, però dos dels més destacables són la Cooperativa de Ahorro y crédito Maimón (COOPMAIMON) , a la República Dominicana, o la Fundación Mujer de Costa Rica.
El cas de COOPMAIMON és una organització sòcia d'Oikocredit que proveeix serveis financers (crèdit i estalvis), formació i programes a dones empresàries. Compta amb més de 70.000 socis i sòcies, i un exemple en van ser les dues germanes Nancy i Fidelia Espinal, que van poder obrir una empresa de transports, Taxi Maimón, amb l'ajuda de la seva família. D'aquesta manera, van trencar els rols de gènere, més a la República Dominicana on asseguren que "hi ha una cultura molt masculinitzada".
La Fundación Mujer és, per la seva banda, una intermediària microfinancera que presta serveis a persones microempresàries, en gran part a dones de Costa Rica. A més ofereix serveis de banca col·lectiva a dones que no tenen garanties per sol·licitar els préstecs, així com altres serveis no financers, de formació, autoestima i habilitats empresarials.
En el cas de microcrèdits a països del Sud, cal destacar que les dones acostumen a ser millors pagadores dels préstecs que els homes, però més important encara és que el seu apoderament sol generar majors efectes positius en la millora de la qualitat de vida de les seves comunitats i famílies.
Arxiu de notícies
de gener 2023
- 27/1/23 - La Febrerada: 1a Festa i Trobada de l’ESS de Barcelona
- 23/1/23 - L´Escàner de les Finances Ètiques: nova eina per mesurar l´ètica d´institucions financeres
d’octubre 2022
de novembre 2019
d’octubre
- 28/10/19 - Presentació del Baròmetre de les Finances Ètiques 2018
- 16/10/18 - La banca ètica continua creixent, segons el Baròmetre de les Finances Ètiques 2017
de juliol 2018
de novembre 2017
- 24/11/17 - Fem Banca amb Valors: La Global Alliance for Banking on Values aterra a Barcelona.
- 14/11/17 - Les Finances Ètiques a Batxillerat: Entrevista al Pau Montalà.
de maig
de gener
de setembre 2016
de maig
- 18/5/16 - 1800 milions d'euros i 215000 clients: Les finances ètiques segueixen creixent
- 10/5/16 - La Xarxa d'Economia Social crea un nou web del Mercat Social
- 10/5/16 - El TTIP o com manipular l'aribtratge de les inversions
- 3/5/16 - Com puc evitar el finançament de la indústria militar?
d’abril
- 27/4/16 - "Tranquil·litza saber que els diners es destinen a projectes socials, i no als rics"
- 21/4/16 - Sant Jordi: Lectures per entendre millor les finances i l'economia social
- 7/4/16 - 30 anys de Comerç Just
de març
- 22/3/16 - Deures pendents en l’accés universal a l’aigua (en condicions)
- 10/3/16 - Les finances ètiques volen arribar als instituts
- 8/3/16 - Finances ètiques per les dones treballadores