¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Catalunya
Buscar

“Ja no tinc por": suport a l'apoderament de les dones

“Ja no tinc por": suport a l'apoderament de les dones

Nina Alff !.JPGmartes, 16 de marzo de 2021

Continuant les celebracions del Dia Internacional de la Dona, comptem amb la Christina (Nina) Alff, de l'Associació de Suport a Oikocredit Baden-Württemberg, perquè comparteixi en aquest blog les seves idees sobre l'"apoderament de les dones". La Nina dedica gran part del seu temps i experiència a conscienciar sobre la igualtat de gènere i comparteix com aquest tema es relaciona amb el treball d’Oikocredit.

L'apoderament és un terme molt ampli i no sempre és fàcil d'entendre. Quan parlem d'apoderament de les dones, hem de definir clarament el que volem dir amb això. Una de les millors definicions, al meu entendre, la va donar la Naila Kabeer, una coneguda acadèmica i experta en desenvolupament de Bangladesh. Ella subratlla que "l'apoderament de les dones consisteix en el procés pel qual aquelles a les quals se'ls ha negat la capacitat de prendre decisions estratègiques en la vida adquireixen aquesta capacitat". O, en paraules senzilles: l'apoderament inclou un procés de canvi.

Què són les eleccions vitals estratègiques?
T'imagines no poder triar amb qui vols viure i on? O no poder decidir si vols o no tenir fills? O no poder obrir un negoci encara que siguis més que capaç? Als països privilegiats del Nord global, la majoria de les nenes i dones poden prendre decisions estratègiques en la seva vida; no obstant això, en molts països a les nenes i dones se'ls continuen negant aquests drets humans. UNICEF calcula que dotze milions de nenes contreuen matrimoni cada any. La majoria d'aquestes nenes han de casar-se amb un home que ni tan sols coneixen perquè els seus pares han pres la decisió per elles.
Quan parlem d'elecció, implica que les dones tenen diverses opcions i són capaces de prendre les seves pròpies decisions. La capacitat d'exercir opcions vitals estratègiques requereix tres dimensions interrelacionades:


1. l'accés als recursos en termes de recursos materials (per exemple, finances, terra i màquines), recursos humans (per exemple, educació, formació i informació) i recursos socials (per exemple, xarxes, grups de crèdit i cooperatives)
2. agència, en termes de poder de decisió sobre l'ús dels recursos, poder de negociació en les famílies, les comunitats i la societat
3. i assoliments, en el sentit de beneficiar-se dels resultats de les activitats empreses.

Apoderament dels grups marginats
L'apoderament dels grups i individus marginats és un procés que se centra en desafiar les relacions de poder per a aconseguir una major igualtat. I si es dóna suport a l'apoderament d'un grup o individu, alguns podrien pensar que s'està «desapoderant» automàticament a altres grups o individus. Però, apoderar a persones significa realment que altres es veuran perjudicades o perdran poder? No sempre. Per exemple, quan les dones aporten els seus propis ingressos a la llar, els homes també se’n beneficien. Quan les dones tenen poder de decisió en les empreses, sol augmentar l'eficàcia dels processos.
D'altra banda, si les reformes agràries s'apliquen a favor dels jornalers sense terra, els grans propietaris poden perdre poder, influència i probablement beneficis.
Quan parlem de l'apoderament de les dones hem de diferenciar acuradament les múltiples i sovint interconnectades dimensions de l'apoderament. Parlem d'apoderament personal, econòmic, polític, social o legal?

Com dóna suport Oikocredit a l'apoderament de les dones?
Oikocredit dóna suport a l'apoderament econòmic de les dones principalment mitjançant l'accés a préstecs justos i el desenvolupament de capacitats. Moltes de les organitzacions sòcies d’Oikocredit contribueixen a l'apoderament personal de les dones oferint-los diverses capacitacions en habilitats de negociació i comercialització, o compartint sobre temes de drets humans.

"Ja no tinc por"
Mai oblidaré la història d'una reeixida sastressa i clienta d'una anterior organització sòcia d’Oikocredit, que vaig conèixer a Lima, al Perú. Va començar el seu negoci de sastreria invertint els préstecs en modernes màquines de cosir, la qual cosa va fer créixer constantment la seva base de clients. Com a resultat, va poder comprar una casa i permetre que les seves filles assistissin a la universitat. No obstant això, el que realment em va impressionar va ser la seva història sobre un taller organitzat per l’organització sòcia d’Oikocredit (en aquell moment) sobre el tema dels drets humans i de la dona. Era la primera vegada en la seva vida que sentia parlar de la llei peruana contra la violència de gènere. "Els nostres homes a vegades beuen massa i després ens insulten o fins i tot arriben a les mans. Això no està bé. Hem après a dir que no quan els homes es posen violents", diu. També va dir amb orgull i gran confiança en si mateixa que "ja no té por" i fa valer les seves inquietuds en la seva família. S'ha convertit en una activista dels drets de la dona.
Es tracta d'un apoderament individual de la forma més eficaç, perquè en defensar els seus interessos en la seva llar, està educant a les seves filles i fills en conseqüència. També és probable que ho comparteixi amb les seves amistats, animant a altres membres de la seva comunitat a lluitar contra la injustícia.

La inclusió financera pot ser el primer pas
Ser financerament autosuficient és un pas important cap a l'apoderament, en el qual les organitzacions sòcies d’Oikocredit exerceixen un paper important. A més, quan s'imparteixen tallers sobre drets de la dona, legislació i capacitat de lideratge, les dones adquireixen coneixements, habilitats i confiança per a reflexionar sobre possibles opcions estratègiques de vida.

Sobre la Christina Alff:
La Dra. Christina Alff treballa a l'Associació de Suport a Oikocredit de Baden-Württemberg des del 2013. És responsable de l'Educació i l'Aprenentatge Global per a membres i inversors. Dóna conferències, dirigeix tallers i participa en panells de debat sobre finances sostenibles, inversions ètiques i temes de desenvolupament com el comerç just i la igualtat de gènere. La resta del seu temps el dedica a fer consultories de gènere i a la formació en matèria de gènere per a organismes internacionals de desenvolupament.

« Enrere