¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Catalunya
Buscar

Caminant cap a la llum: Finançament de l'energia solar en països en vies de desenvolupament

Caminant cap a la llum: Finançament de l'energia solar en països en vies de desenvolupament

BBOXX-KE-0418 mayo | 2017

Viure a l'Àfrica rural sovint significa subministrament elèctric intermitent, o cap en absolut. Amb l'ajuda d'Oikocredit, BBOXX ha portat 65.000 unitats d'energia solar als països en vies de desenvolupament.


Les unitats de BBOXX han obert oportunitats de negoci


1,2 bilions de persones al món viuen sense accés a l'electricitat, quatre cinquenes parts en zones rurals. Viure a l'Àfrica rural sovint significa subministrament elèctric intermitent, o cap en absolut.

D'un ingrés mensual d'entre 150-200 dòlars, les famílies africanes poden gastar prop de 10-15 dòlars al mes en piles per llanternes, espelmes i querosè, que són insegures, insalubres, ineficients i que a més a més són perjudicials per al medi ambient. Amb tot, la llum del sol és abundant, els productes fiables fora de la xarxa són cada vegada més barats i la demanda d'energia és alta.

Fins a dia d'avui, BBOXX, una empresa d'energia amb seu a Londres, ha dissenyat i subministrat energia solar a 65.000 llars de 14 països del món en vies de desenvolupament.

Amb un panell al sostre carregant una bateria de 17Ah a 12V, el BOXX Home alimenta fins a sis preses de 12V i dos ports USB amb energia sostenible i respectuosa amb el clima.

Japhet Nkunzurwanda (segon a la dreta), casat i amb cinc fills, viu al nord de Ruanda. “Tirar endavant un negoci des de casa era dur sense la llum apropiada”, afirma. Fotografia: BBOXX

Des que van comprar el kit d'energia solar de BBOXX, la família del Japhet ara pot repartir els diners que abans gastaven en espelmes cap a altres prioritats. “Amb una llum de qualitat i accés a la televisió”, el Japhet Nkunzurwanda apunta, “la vida és millor!”.

Emmanuel Mukarutesi hi està d'acord. Ell pot repassar per als exàmens al vespre, carregar el mòbil per estar en contacte amb els amics i veure partits de futbol en una televisió carregada amb energia solar.

Speciose Mukarutesi, propietari d'un bar, apunta que la xarxa elèctrica no era fiable. Ara, els clients van al bar a les nits perquè saben que hi haurà llum. Amb l'energia solar, la seva família gasta el mateix en electricitat en dos mesos, que abans en només una setmana.

BBOXX, fundada el 2010 per tres amics enginyers, està en constant evolució. Els primers clients pagaven per tenir prestats kits de bateries precarregades amb energia solar a través d’una xarxa creixent de quioscos del poble. Més tard, van poder comprar les caixes i panells fabricats sota les especificacions de BBOXX a través d'un pla mensual de pagament amb els agents de l'empresa.

Un client porta a casa una unitat de BBOXX. Fotografia: Tom Gilks/BBOXX


Tot i això, el procés per poder-ho pagar és llarg perquè els ingressos d'aquestes comunitats són modestos en el millor dels casos. Així, BBOXX va rebre amb bons ulls la col·laboració d'Oikocredit en una solució financera innovadora.

Oikocredit és una cooperativa internacional amb més de 40 anys d'història, una de les mes antigues del món i és un dels principals inversors d'impacte social mundial, proporcionant préstecs i capital a empreses socials de països amb ingressos baixos. En comptes de prestar directament a empreses, Oikocredit ha desenvolupat un sistema de titulització que ja s'utilitza per a l'energia solar en el món industrialitzat.

“La titulització”, diu el David ten Kroode, gerent d'energia renovable d'Oikocredit, “és la pràctica d'agrupar els contractes de préstec i, després, es venen als inversors els fluxos d'efectiu lligats a aquests contractes en forma de bons. En aquest cas, Oikocredit ha invertit 500.000 dòlars en aquests bons, que representen el conjunt de contractes en energia solar dels clients de BBOXX.

“La inversió d'Oikocredit fa que el capital estigui disponible abans del que permetria el pla normal d’amortització del crèdit per part dels clients, la qual cosa comporta que BBOXX pugui seguir invertint en nous clients i ampliar l'impacte dels sistemes domèstics d'energia solar a Kènia, Ruanda i Uganda. Per tant, la titulització ajuda a establir sistemes domèstics d'energia solar com una classe d'actius finançables i aplanar el camí perquè d'altres prestadors puguin entrar al sector.”

“Aquest mètode de finançament ens permet utilitzar eines financeres del món desenvolupat en el context del món en vies de desenvolupament”, sosté Christopher Baker-Brian, cofundador i director de tecnologia de BBOXX. “Ens ajuda a obrir-nos potencialment a nou capital dels bancs locals de Kènia i Ruanda, cosa que serà fonamental per fer-nos créixer”.

El mercat de l'energia solar domèstica podria ser significatiu, si es té en compte la tecnologia de telefonia mòbil de l'Àfrica. De fet, els telèfons mòbils han revolucionat els negocis de l'Àfrica de tal manera que ara BBOXX pot rebre pagaments a través de la majoria de mòbils dels clients, de forma ràpida i segura.

El software desenvolupat per BBOXX també és capaç de controlar cada unitat remotament. Detecta l'energia consumida per cada unitat, de manera que una bateria que s'esgoti pot ser reemplaçada ràpidament. En els pocs casos de manca de pagament, la unitat es pot apagar fins que es pagui. A més, les bateries velles es reciclen.

Philippe Bimenyiamanas viu amb la seva família al nord de Ruanda. Fotografia: BBOXX

La casa dels Bimenyiamanas s'il·lumina amb llum a la nit. Els infants es troben sovint mirant la televisió gràcies a la unitat de BBOXX (sempre que hagin fet els deures, per descomptat). Amb l'arribada de l’energia solar moderna a casa, diu, també “ha portat un major respecte per part de la comunitat”.

La previsió de BBOXX és subministrar energia solar a 20 milions de persones el 2020.

« Atrás