Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Satisfer la demanda d'una indústria agropecuària sostenible

Satisfer la demanda d'una indústria agropecuària sostenible

dimecres, 02 de de setembre de 2015

Frank RubioAproximadament, el 75% de les persones que viuen amb menys de US$2 al dia, resideixen en àrees rurals i depenen de l'agricultura com la seva principal font d'ingressos. El creixement de la població mundial i els efectes del canvi climàtic estan exercint pressió sobre la terra i els recursos naturals. Per ajudar a resoldre aquests problemes, Oikocredit va crear una unitat agrícola especialitzada al gener de 2014 amb l'objectiu d'augmentar les inversions sostenibles en el sector. La unitat té la seva seu a Lima, Perú, i està a càrrec de Frank Rubio, el qual també és director regional de la Regió Nord d'Amèrica del Sud d’Oikocredit. Al costat de dues assessores agrícoles situades al Perú i a Costa d'Ivori, en Frank treballa en estreta col·laboració amb el personal regional per fer créixer i millorar la qualitat de la cartera agrícola. Recentment hem conversat amb en Frank sobre la seva funció i sobre la importància d'invertir en l'agricultura sostenible.

La unitat agrícola va començar a operar fa gairebé dos anys. Quin ha estat l'assoliment principal de la unitat fins al dia d'avui?

«Un dels nostres majors assoliments és haver pogut donar a l'agricultura un lloc central i prioritari a Oikocredit, ja que és un dels sectors més importants per a les generacions futures i per a la sostenibilitat. Abans de la creació de la unitat teníem una gran quantitat d'organitzacions sòcies agrícoles, però no hi havia una estratègia específica, ni formes d'intercanvi d'informació i millors pràctiques. Aquestes són les àrees en què ens hem esforçat per millorar, per continuar invertint en el sector».

Com ajuda la unitat d'agricultura a les oficines d’Oikocredit a fer créixer les carteres d'agricultura?

«Si una oficina ha establert que l'agricultura és un sector prioritari i una àrea de creixement, podem ajudar-la a ampliar i desenvolupar la seva cartera. Per exemple, l'any passat, la meva col·lega Carina Torres, va estar diverses setmanes a Rwanda, on no teníem organitzacions sòcies agrícoles. La Carina va treballar al costat del personal de Rwanda amb la finalitat de finançar a dues noves organitzacions sòcies productores de cafè. També vam oferir capacitació sobre finançament de la cadena de valor agrícola a Rwanda, ja que va ser un país focus important l'any passat».


Oikocredit prioritza la inversió en productors de comerç just i/o orgànics?

«Sí. Quan tenim l'oportunitat de donar suport a la producció de comerç just i orgànica, ho fem. En alguns països com el Perú, més del 90% de la nostra cartera agrícola està formada per agricultura orgànica. Existeix un mercat en creixement per a aquestes matèries primeres, per la qual cosa esperem que augmenti el nostre finançament, especialment a Amèrica Llatina».

De quina manera la inversió en empreses agrícoles apodera a les persones de baixos ingressos?

«En general, els petits productors no tenen accés al finançament. Els préstecs d’Oikocredit els donen oportunitats per implementar estratègies amb la finalitat d'obtenir millors preus per les seves collites. Per exemple, els nostres préstecs per al finançament del comerç permeten a les cooperatives de productors adquirir productes a l'engròs i emmagatzemar-los fins que els preus augmentin fins a nivells més elevats. Aquests augments de preus es traslladen llavors als petits productors membres, especialment, quan venen a mercats de comerç just. Els nostres préstecs d'inversió a més llarg termini financen la compra de maquinàries i equips que ajuden als petits productors a agregar valor a les seves collites i així a vendre-les a un preu més elevat.

Afecta el canvi climàtic als productors agrícoles? Si fos així, què podem fer per resoldre-ho?

«El canvi climàtic és un dels majors riscos al que s'enfronta l'agricultura en el futur. Entre els riscos associats al canvi climàtic estan les sequeres, inundacions, temperatures cada vegada més elevades i el seu resultat sobre la producció general. Ja hem vist els seus efectes en el sector del cafè amb l'arribada del fong del rovell de la fulla de la planta de cafè, que va ocasionar la pèrdua de més del 30% de la collita de cafè a Amèrica Central en el període 2012/2013. En aquest cas, Oikocredit va respondre desenvolupant un producte de préstec específic per ajudar als petits productors a tornar a conrear plantacions de cafè amb plantes més resistents al fong del rovell».

Norandino, organització sòcia d'Oikocredit a Perú.

« Enrere