Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Te: bones perspectives des de grans altures

Te: bones perspectives des de grans altures

KARO-RW-68.jpgdimarts, 03 de de desembre de 2019

Actors públics i privats del sector del te de Ruanda uneixen les seves forces per apoderar els agricultors rurals - ajudats amb finançament d’Oikocredit. Això és només la meva tassa de te.

Per Helmut Pojunke, de l'associació Oikocredit Westdeutscher Förderkreis

Fins i tot una breu estada a Ruanda deixa una impressió tan poderosa com refrescantment positiva. Kigali, la capital del país, rep als viatgers amb carrers nets, mercats animats i barris residencials ordenats, fins i tot als suburbis.

D'altra banda, la "Terra de les Mil Muntanyes" només ocupa el lloc 158 entre 189 països en l'Índex de Desenvolupament Humà 2017. A més, segons les xifres del Banc Mundial, Ruanda es troba entre els "països menys desenvolupats" en termes de poder econòmic, amb un producte interior brut per càpita de només 703 dòlars (2016). Això és una contradicció amb la meva primera impressió.

Centre de recol·lecció de Karongi Tea on els petits productors entreguen el te

Sigui com sigui: un contagiós esperit d'optimisme va impregnar les converses que els meus col·legues d’Oikocredit Internacional i Oikocredit Kenya i jo vam tenir amb la gent de Ruanda a principis de juliol. Entre els diversos llocs que vam visitar estaven la fàbrica de te Karongi i la cooperativa Katecogro a l'oest del país.

Les cooperatives enforteixen els productors

Bernadette Nyiraneza ens dóna una càlida benvinguda a la seva petita oficina de la cooperativa Katecogro, que subministra fulles de te a la Karongi Tea Factory, sòcia d’Oikocredit. Bernadette ha estat directora gerent de la cooperativa des de la seva creació el 2010, dirigint un equip de 18 persones.

La Bernadette Nyiraneza, directora gerent de la cooperativa productora de te Katecogro, parlant sobre el te amb el petit productor Rawbeni Rubyogo

Organitzats en una cooperativa, els agricultors es troben en una posició molt millor per a negociar amb les fàbriques de te. A més, organitzen el transport conjuntament. Nou tècnics comproven la qualitat de les fulles de te lliurades a la cooperativa, mentre que un especialista agrícola s'assegura que es compleixin tots els requisits de formació, prepara i supervisa els plans de collita, i garanteix les bones pràctiques agrícoles en la cura de les plantes i el control de les males herbes. La cooperativa té l'acreditació Rainforest Alliance Certified.

És clar que Bernadette està orgullosa que la cooperativa s'hagi desenvolupat tant: la cooperativa ha crescut d'aproximadament els 720 membres fundadors a més de 2.000 membres agricultors en l'actualitat.

A més, hi ha una llarga llista d'espera de possibles agricultors que volen començar a conrear te. Per tant, el desafiament més gran de la cooperativa és proveir als seus membres amb suficients plantes de te, que no sols són necessàries per a les noves plantacions, sinó també per a rejovenir les ja existents. Aproximadament el deu per cent de les plantes de te han de ser reemplaçades cada any. Tot i que la cooperativa ja està produint unes 300.000 plantes a l'any com a part d'un projecte conjunt amb la fàbrica de te Karongi, amb prou feines és suficient per a mantenir les plantacions existents.

Els ingressos ordinaris com a base per al canvi

Les implicacions positives del cultiu de te per a aquesta remota regió són clarament visibles: va ser només després que la Fàbrica de Te de Karongi va començar les seves operacions que la regió va ser connectada a la xarxa elèctrica i a la xarxa de carreteres.

El cultiu de te proporciona als agricultors una font regular d'ingressos, ja que el te pot collir-se a intervals de 10 a 14 dies. En una hectàrea, un conreador de te pot generar uns ingressos anuals de 500.000 francs ruandesos (490 euros) descomptant els costos de producció. Combinada amb la capacitat de conrear els seus propis aliments, una família pot guanyar-se la vida amb el cultiu del te i permetre als seus fills seguir estudis superiors.

Bernadette Nyiraneza destaca la importància de la regularitat d'aquests ingressos. Com els pagaments es realitzen a través d'un sistema regulat per l'Estat de petits bancs regionals (SACCO), els agricultors poden obtenir una bona qualificació creditícia i poden emprendre projectes de major envergadura, com la compra d'una motocicleta, la inversió en plantacions de te o la compra de terres.

No obstant això, la solidaritat cooperativa té els seus límits. A conseqüència del canvi climàtic, els períodes de sequera són cada vegada més llargs, i les precipitacions més intenses. Recentment, 18 membres de la cooperativa ho van perdre tot en una esllavissada, i actualment la cooperativa no pot compensar les seves pèrdues.

La petita productora de te Agnès Mukamunam recol·lectant te en el seu camp

La producció local de te com a negoci familiar

Primer, les fulles de te s'assequen a la fàbrica de te Karongi. L'endemà, les fulles es processen mitjançant el procés "crush-tear-curl". Durant el procés de producció, les fulles es tallen, fermenten, assequen i classifiquen segons la seva qualitat.

Com hi ha molt d'espai a la fàbrica, el pla és augmentar la capacitat mitjançant la instal·lació d'una altra línia de producció en un futur pròxim. A la fàbrica hi treballen al voltant de 50 persones per torn.

La fàbrica de te Karongi és propietat de la família Mutangana que viu a Kigali. Dos dels fills del fundador, Josiane i David Mutangana, estan ara també involucrats en la gestió de l'empresa. Dit això, el fundador de 80 anys, Jean-Baptiste Mutangana, continua vetllant pel treball de la seva vida.

En David Mutananga, en Jean Baptiste Mutananga i la Josiane Mutananga

Quan se li va preguntar què ho motivava, va respondre: "Durant el genocidi de 1994, molts dels meus familiars van ser assassinats. Volia donar-li a la terra en guaret un nou significat, un nou propòsit. Per tant, la crida del President Paul Kagame a contribuir al desenvolupament econòmic al sud i l'oest del país va arribar en el moment just. El te era nou per a mi".

Això és el que més em va impressionar en aquest viatge: el compromís visible i contagiós dels ruandesos amb què vam parlar, que es reflecteix en la forma en què formulen els seus objectius i en la forma en què impulsen l'aplicació i debaten els pròxims passos per a fer una important contribució al desenvolupament de les zones rurals.

« Enrere