Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Darrere l'Informe d'Impacte 2020 [entrevista]

Darrere l'Informe d'Impacte 2020 [entrevista]

Kawien Ziedses des Plantes - for use with Impact Report 2020 interview (2).jpgdivendres, 18 de de setembre de 2020

Entrevistem la Kawien Ziedses des Plantes, Especialista en Acompliment Social Global d’Oikocredit, per a saber què hi ha darrere del recentment publicat Informe d'Impacte 2020. Després de 45 anys, continuem veient el marcat enfocament d’Oikocredit en els clients finals i el seu decidit impuls cap a la millora contínua.

Per què Oikocredit publica un informe d'impacte anual?

La principal raó per a publicar l'informe és comprovar que estem aconseguint un impacte social, que estem marcant la diferència en les vides de les persones de baixos ingressos a les que donem suport. L'informe és un moment per a mostrar el que ha succeït en termes d'impacte, a quantes persones hem pogut arribar a través de les nostres organitzacions sòcies i per a descriure les accions que Oikocredit ha dut a terme.

Es tracta de la rendició de comptes, estem fent el que diem que fem? També es tracta de millorar, podem millorar el que estem fent? I es tracta de transparència, mostrant el detall darrere de les xifres. Al final es tracta, per descomptat, de les persones que haurien de beneficiar-se, qui són i com s'estan beneficiant de la nostra tasca.

Com ho fa Oikocredit per a assolir i mesurar el seu impacte social?

El primer que Oikocredit, com a cooperativa, vol respondre és: quina és la nostra missió? El 1975, els nostres membres van crear Oikocredit per aconseguir "un major desenvolupament de les zones pobres del món" i per fer-ho a través de la provisió de crèdit. Des de llavors, Oikocredit ha traduït això en una estratègia per a millorar les oportunitats de les persones i comunitats de baixos ingressos als nostres països prioritaris. És evident que Oikocredit no pot establir oficines a tot arreu, per la qual cosa treballem a través d'organitzacions sòcies acuradament seleccionades en les quals invertim.

Treballem amb organitzacions sòcies que comparteixen els nostres valors i objectius, i això ja ho avaluem quan seleccionem a les nostres organitzacions sòcies segons criteris ambientals, socials i de governabilitat (ASG). En aquest cas no sols ens fixem en a qui arriben, sinó també en com treballen, per exemple en la prestació de serveis addicionals als seus prestataris. Per tant, es tracta de seleccionar les organitzacions sòcies adequades i donar-los suport perquè tinguin un impacte social. Per això l'informe se centra en el treball de les nostres organitzacions sòcies.

La gent pot dir: per què no mesurar la millora dels ingressos?

Sí, és una pregunta justa, i hem investigat això. El repte és atribuir el canvi d'ingressos de les llars a una sola intervenció i és una recerca molt costosa d'implementar. Per tant, ens basem en la recerca de l'impacte social que ja s'ha fet. La recerca de l'impacte social ens diu com podem aconseguir l'impacte que busquem. Això també significa estar al corrent del que està succeint a l'entorn de la recerca per a informar millor els nostres processos.

La mètrica de l'informe sovint posa l'accent en les dones, per exemple en informar sobre el percentatge de dones clients ateses per les nostres organitzacions sòcies. Aquest és un bon exemple de recerca sobre l'impacte social. Mostra que si s'inverteix en una dona, aquesta tendirà a compartir els ingressos que aconsegueixi en un àmbit més ampli d'impacte social, en tota la llar. La recerca mostra que aquesta "influència social" no s'aconsegueix típicament quan s'inverteix en un home. Aquest és un aspecte, i l'altre és l'apoderament de la dona.

En moltes societats, les dones sovint no tenen un estatus igual al dels homes, per la qual cosa veuràs organitzacions de microfinançament centrades en préstecs a dones per a donar-los una veu i una oportunitat. Per tant, en dirigir-nos a les dones, especialment en les zones rurals, estem apuntant a un apoderament per aconseguir les millores d'ingressos que volem veure, i aquest enfocament està recolzat pels resultats de la recerca.

Kawien-interview-Oikocredit-improving-lives.png

Quina importància tenen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) per al treball d’Oikocredit?

Com a iniciativa de l'ONU, els ODS han tingut un enorme valor en aportar un alt nivell de consciència a gairebé totes les empreses, fons i governs del món. Això ha generat un augment de l'atenció sobre l'impacte que estan tenint els inversors com Oikocredit. Ha estat més fàcil explicar qui som i què fem. Gairebé tots els ODS es refereixen al que fem i hem estat fent des del 1975.

Oikocredit també està treballant amb altres organitzacions i normes de mesura de l'impacte com el Grup de Treball d’Acompliment Social (SPTF per les seves sigles en anglès), la GIIN i els UNPRI. Això no només ens permet estar a l’última de la recerca sobre impacte social de la qual he parlat anteriorment, sinó que Oikocredit, com a professional, pot aportar dades a la recerca, per la qual cosa és un procés de doble sentit.

A més, en treballar amb diverses organitzacions paraigües podem crear un enteniment comú entre molts inversors d'impacte social i contribuir a l'elaboració de marcs estàndard d'impacte social perquè les nostres organitzacions sòcies treballin amb ells. Això redueix les demandes d'informació de dades per part dels inversors d'impacte en les organitzacions en les quals inverteixen.

Quina importància tenen la formació i el foment de capacitats per a aconseguir un impacte social?

Són molt importants, i estem molt contents de treballar amb diverses institucions molt conegudes com Brot für die Welt, el BID i altres que figuren en l'informe d'impacte. Sense elles els nostres projectes de creació de capacitats més amplis no serien possibles. La creació d'oportunitats perquè els petits agricultors i les llars de menors ingressos puguin fer front als desafiaments de la vida en un món complex i sovint imprevisible requereix un esforç a tots els nivells.

Les organitzacions sòcies que són molt eficaces des del punt de vista de la gestió empresarial poden necessitar ajuda per a integrar en les seves operacions la gestió del rendiment social a fi d'arribar a més petits agricultors, per exemple. D'altra banda, hi haurà organitzacions que sàpiguen com aconseguir un impacte social, però que siguin vulnerables en altres aspectes organitzatius. Per exemple, és molt possible que una organització sòcia s’hagi fundat amb èxit com una empresa familiar i ara necessiti millorar la seva gestió.

En tots dos casos, el que es desitja és que les cadenes de valor per a l'agricultor o els clients prestataris siguin cadenes fortes que els ofereixin oportunitats.

Com ajuda Oikocredit a les seves organitzacions sòcies en el desenvolupament de capacitats?

Coneixent les fortaleses i febleses d'una organització sòcia, els nostres col·legues poden donar-li suport no sols amb el tipus de finançament més adequat, sinó també amb altres tipus de suport no financer quan sigui apropiat, incloent-hi el desenvolupament de capacitats. Això ha estat particularment important en la crisi del Covid-19.

Oikocredit ha pogut fer costat a les organitzacions sòcies amb capacitació específica i eines de planificació financera, com l'establiment de plans de continuïtat de negoci i l'administració del flux de caixa en temps de crisi. Després, a través d'intercanvis entre entitats similars, hem ajudat les organitzacions sòcies a superar el xoc inicial de la pandèmia. Les organitzacions sòcies que se n’estan sortint bé de la pandèmia han pogut compartir la seva experiència amb aquelles que tal vegada no havien hagut de bregar amb una crisi anteriorment. D'aquesta manera, podem promoure la solidaritat entre els associats a través de tota mena de desafiaments.

El nostre informe sobre l'impacte se centra en informar sobre els projectes de capacitació que es van executar durant l'any juntament amb diverses institucions de foment de les capacitats i amb els donants. A través de les relacions a llarg termini amb les organitzacions sòcies i d'una veritable implicació amb elles, podem proporcionar un valuós suport.

Algunes d'aquestes innovacions pandèmiques són aquí per quedar-se?

Sens dubte. Per exemple, hem reunit les nostres organitzacions sòcies en seminaris web per donar-los suport i això és una cosa que crec que continuarà. La capacitació a través de seminaris web no és una novetat. Però la pandèmia ens ha ensenyat el molt que es pot arribar a aconseguir a través de les reunions en línia, la qual cosa ens permet tenir un contacte més freqüent amb les organitzacions sòcies i també amb els nostres col·legues d'impacte social.

L'informe d'impacte destaca també algunes àrees en les quals Oikocredit pot millorar?

Per descomptat, sempre hem d'esforçar-nos per millorar. La pandèmia ens ha demostrat que podem i hem millorat en la manera de treballar conjuntament amb altres entitats del sector. Per exemple, estem treballant amb organitzacions afins encara més estretament que abans.

Quins són els assoliments dels quals Oikocredit i les persones que hi col·laboren poden estar més orgulloses?

Crec que és la forma efectiva en què mantenim l'enfocament en benefici del client final i en com fer millor les coses, juntament amb la ràpida resposta que hem donat enfront del Covid-19. Hem pogut esbrinar ràpidament el que necessiten les nostres organitzacions sòcies i respondre-hi, per a donar-los suport en la gestió dels desafiaments als quals s'enfronten.

Hem vist a les nostres organitzacions sòcies donar respostes ràpides similars als seus clients finals. Per exemple, oferint assessorament per trobar altres oportunitats per als microempresaris quan la pandèmia pertorba els seus mercats habituals.

Als membres d’Oikocredit i a les persones inversores els agrada sentir la veu i opinió directa de les nostres organitzacions sòcies per confirmar l'enfocament en el client final i la millora contínua que busquem en la nostra missió, i Oikocredit s'enorgulleix de fer que això succeeixi tant en l'Informe d'Impacte 2020 com a través dels altres punts de contacte regulars que oferim.

>Descarrega l'Informe d'Impacte 2020 des d'aquí.

« Enrere