Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Presentació del nou enfocament d'Oikocredit centrat en la comunitat: aprendre de les organitzacions sòcies

Presentació del nou enfocament d'Oikocredit centrat en la comunitat: aprendre de les organitzacions sòcies

Untitled design (5).pngdilluns, 06 de de desembre de 2021

Darrerament Oikocredit ha estat treballant amb els seus grups d'interès per a desenvolupar una nova estratègia pluriennal orientada als objectius que es llançarà el 2022.

En la nostra Assemblea General Extraordinària del 2 de desembre vam presentar als membres una actualització de la nova estratègia, que inclourà, com a element innovador, un enfocament de la inversió social centrat en la comunitat. Recentment vam entrevistar al Nicolas Viedma (Oficial Principal d'Inversions del Brasil), al José Humberto Ulloa (Oficial Principal d'Inversions d'Amèrica Central i el Carib) i a l’Eduard Walkers (Director Regional d'Amèrica Llatina i el Carib), sobre el nou enfocament i el que significarà per a Oikocredit.

Què ha provocat el canvi d'Oikocredit a un enfocament centrat en la comunitat?

Nicolas: "El nou èmfasi en les comunitats té com a objectiu augmentar la innovació en el treball d'Oikocredit i desenvolupar el nostre antic objectiu d'actuar com a catalitzador en el sector de la inversió social. Adoptar un major enfocament comunitari respon a la principal necessitat que veiem entre les persones de baixos ingressos: una major resiliència. La resiliència es reforça millor a nivell comunitari".
Eduard: "Encara que el microfinançament i altres formes de préstec individual són beneficioses, els problemes entorn de la pobresa són complexos. Els reptes interrelacionats a nivell comunitari -relacionats amb l'habitatge, l'educació, la salut o les infraestructures públiques- poden frenar als individus i afeblir la resiliència col·lectiva. La falta d'accés a l'educació, per exemple, és un problema tant individual com col·lectiu si no hi ha una escola local".
José Humberto: "El nostre nou enfocament més holístic té com a objectiu enfortir el nostre treball en xarxa i impulsar l'impacte de les organitzacions sòcies en les comunitats. Moltes organitzacions sòcies d'Oikocredit ja se centren en les necessitats de la comunitat per a ajudar a servir als seus clients. Reconeixen que el crèdit és només una de les necessitats dels seus clients o membres, i que els desafiaments a nivell comunitari canvien amb el temps, la qual cosa requereix respostes àgils i innovadores. El canvi climàtic, per exemple, ara infligeix desastres a les persones de baixos ingressos a Amèrica Central cada any, per la qual cosa les nostres organitzacions sòcies de microfinances a la regió van més enllà dels préstecs i proporcionen també ajuda en cas de desastres."

Com està aplicant Oikocredit el nou enfocament?

Eduard: "Encara estem en una etapa relativament primerenca. Actualment estem identificant organitzacions sòcies de l'enfocament centrat en la comunitat i dels quals podem aprendre, i després observem i fem preguntes. Estem estudiant les necessitats de la comunitat en sectors com l'educació, la sanitat, l'habitatge i l'aigua i el sanejament, juntament amb les organitzacions sòcies ja actives en aquests àmbits. Aprofitem el diàleg de les organitzacions sòcies amb les comunitats amb les quals treballen per a entendre millor el que es necessita a nivell local i com podem aprofitar el suport extern per a projectes que augmentin la resiliència de la comunitat."
José Humberto: "La idea és desenvolupar iniciatives, a més del nostre treball habitual, en les quals Oikocredit exerceixi el paper de soci financer i porti socis tècnics i socials amb capacitats complementàries, per exemple, proporcionant finançament de subvencions, assistència tècnica i components d'infraestructura. Hem de determinar quin tipus d'aliances funcionaran millor per a impulsar el desenvolupament de solucions a nivell comunitari. Així que en aquests moments s'està aprenent molt, i després veurem quines altres organitzacions alineades amb la missió podem posar sobre la taula per a afegir valor a les solucions que les nostres organitzacions sòcies estan desenvolupant".

Podeu donar un exemple concret d'on està en marxa aquest treball?

José Humberto: "A El Salvador, per exemple, estem treballant amb una organització sòcia des de fa temps que ofereix una sèrie de productes financers perquè les llars de baixos ingressos adquireixin i millorin el seu habitatge. Una altra sòcia a El Salvador concedeix préstecs als municipis locals per a millorar els espais públics, els parcs, els mercats i altres infraestructures comunitàries. Estem en converses amb totes dues organitzacions per a saber com apliquen un enfocament centrat en la comunitat i per a discutir com podem replicar això junts per a altres organitzacions sòcies."
Eduard: "Un altre exemple en el qual els nostres col·legues africans han estat treballant és l'associació de 100 milions de dòlars que Oikocredit i Opportunity International han anunciat recentment per a donar suport a l'educació en comunitats de baixos ingressos a Ghana, Kenya, Nigèria, el Senegal i Uganda. El nostre suport a les institucions financeres que atenen les comunitats vulnerables inclourà capital per a les escoles, inclosos préstecs per a la millora dels edificis escolars i les aules, i préstecs per a les taxes dels estudiants. Opportunity International proporcionarà capacitació a les institucions financeres i a les escoles".
En quina posició es troba Oikocredit per a desenvolupar aquest enfocament centrat en la comunitat?
Nicolas: "Estem molt ben posicionats. Moltes organitzacions sòcies d'Oikocredit ja estan treballant en aquesta línia. A més, com a organització, tenim la capacitat d'escoltar i aprendre de les organitzacions sòcies que treballen en col·laboració amb les comunitats a les quals serveixen, i d'aprofitar la nostra xarxa internacional per a reunir les múltiples parts interessades. Aprofitar pacientment l'experiència de les nostres organitzacions sòcies és un dels nostres punts forts".

L'enfocament comunitari s'aplica també als membres directes i inversors d'Oikocredit, i entre les nostres organitzacions sòcies?

Eduard: "Sí. Tradicionalment solíem pensar que una comunitat significa els teus veïns, la gent que viu al teu voltant. Però avui podem tenir una comunitat a tot el món. Els membres directes, inversors i organitzacions sòcies d'Oikocredit, per exemple, són una comunitat. I també formem part d'una comunitat d'inversors socials que volen col·laborar per a aportar valor a les persones de baixos ingressos del món."

« Enrere