Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Més que simple cafè de qualitat a Nicaragua

Més que simple cafè de qualitat a Nicaragua

aldea-global-warren-220-20140109.jpgdijous, 09 de de gener de 2014

A la muntanyenca regió de Jinotega, al nord de Nicaragua, una associació sense finalitats de lucre treballa amb 1.457 grangers de petita escala per produir cafè orgànic i de Comerç Just. L'associació “Aldea Global” produeix cafè per a exportació, així com productes frescos per al mercat nacional.

L'organització també proveeix als seus membres amb microcrèdits, assistència tècnica i serveis de comercialització amb valor afegit. Recentment hem parlat amb el director general d'Aldea Global, Warren I. Armstrong, un nord-americà que viu a Nicaragua des del 1985, i que es va unir a Aldea Global l'any 2000.

Què fa al cafè de Nicaragua diferent, per exemple, del de Costa Rica o del brasiler?

“Considero que moltes persones no són conscients que el cafè a Nicaragua s'està conreant des de fa més de 150 anys. Jinotega produeix el 60% del cafè de la nació. Cafès de països com Brasil i Costa Rica són més coneguts ja que han tingut millor màrqueting.

El 2002, dos petits grangers d'Aldea Global van guanyar el primer premi de Nicaragua al “Cup of Excellence”, la qual cosa ha contribuït al fet que el cafè nicaragüenc sigui més reconegut com a cafè de qualitat. També és utilitzat en moltes barreges, cosa que els consumidors moltes vegades no saben.”

Què fa a Aldea Global diferent d'altres productors de cafè a Nicaragua?

“L'organització està formada per més de 1.400 famílies grangeres, on prop de la meitat conreen cafè i la resta conrea vegetals i altres productes comestibles. Però considero que el que ens fa realment únics són les nostres facilitats de crèdit. Proporcionem el capital de treball necessari als nostres membres per poder iniciar o fer créixer el seu negoci rural. La nostra meta és assegurar-nos la qualitat i incrementar la productivitat de les petites granges, per la qual cosa els préstecs estan adaptats als plans d'inversió individuals, capacitat de pagament i disposició a pagar.”

Quina és la relació d'Aldea Global amb els seus grangers?

“Els grangers s'uneixen a la nostra organització buscant no només crèdit, sinó també on poder vendre i comercialitzar els seus productes. Els membres també es volen sentir inclosos: volen formar part d'un procés transparent i això és el que els oferim. Aldea Global tracta a més de contribuir a la reducció de la pobresa dels nostres grangers membres mitjançant capacitació financera, gestió del crèdit, així com també l'organització comunitària i l'equitat de gènere.

Volem que els membres se sentin recolzats, així que oferim petites beques per als fills i filles dels membres perquè estudiïn més enllà de la secundària, així com també fons per a emergències mèdiques de les famílies. Aldea Global també promou petites iniciatives com filtres d'aigua portàtils per a les cases dels membres, i fins i tot uniformes per a l'equip local de beisbol.

Quins serveis ofereix Aldea Global per a les dones?

“L'equitat de gènere és un dels principals valors de la nostra organització. Recentment vam modificar els nostres estatuts perquè almenys el 40% de la nostra assemblea general estigui composada per dones. També oferim formació a dones amb petits negocis, de manera que puguin generar els seus propis ingressos.

A Nicaragua, prop del 85% dels títols de terra estan a nom d'homes, per la qual cosa Aldea Global ofereix fons per assistir a dones en el procés de legalització de la propietat al seu nom, o de manera conjunta amb el seu company. Les polítiques d'equitat de gènere de la nostra institució fan que el nostre model de negoci sigui més sostenible.”

Dones rebent formació a Aldea Global.

Aldea Global ha estat una organització finançada per Oikocredit des del 2007 i ha estat reconeguda pel seu positiu impacte social, amb una qualificació de 91/100 en l'avaluació de medi ambient, social i de bon govern (ESG, per les seves sigles en anglès) d'Oikocredit. Ha establert aliances estratègiques amb importadors de cafè d'Estats Units i Europa, i és una reconeguda organització dins el mercat del cafè.

http://www.aglobal.org.ni/

« Enrere