Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Banca per un futur millor

Banca per un futur millor

finance-trust-uganda.jpgdivendres, 26 de de setembre de 2014

Finance Trust Bank és un banc microfinancer d'Uganda i també és soci d'Oikocredit, fundat el 1984 per donar accés a les dones a serveis financers. El banc va ser fundat per un grup de dones que es van adonar que la raó per la qual les dones estaven econòmicament en desavantatge a Uganda era per la manca d'accés a serveis financers. Avui el banc té més de 200.000 clients, la majoria dels quals són dones. Hem parlat amb la directora executiva del Finance Trust Bank, Annet Nakawunde Mulindwa, sobre la història del banc i com continua empoderant dones 30 anys després.

Directora executiva d'un banc microfinancer d'Uganda, banca ètica

Finance Trust és una de les proveïdores microfinanceres més antigues d'Uganda i va començar gairebé com un grup d'autoajuda de dones. Ens pots donar una idea de la història del banc i els impactes que ha tingut al llarg dels anys?

"Degut a la manca d'accés que les dones han tingut als serveis financers a Uganda, els nostres membres fundadors van ajuntar els seus petits estalvis per proveir crèdit a grups de dones pobres. Amb els anys, l'organització ha crescut i ha passat per diverses transformacions per incloure també homes com a clients; tot i així proveir accés al finançament a dones d'ingressos mitjos i baixos segueix sent principal. Per conservar aquesta missió d'empoderar les dones, vam determinar que almenys el 60% del total de clients havien de ser dones."

Teniu molts productes diferents com ara comptes d'estalvis o crèdits educatius. Com es desenvolupen els nous productes?

"Primer i sobretot els nostres productes estan impulsats per la demanda. Escoltem els nostres clients, els quals pregunten per certs productes i condicions de crèdit. També duem a terme recerca de mercat per trobar les necessitats i desenvolupar productes que s'adapten a aquestes necessitats. Per exemple, un granger que rep un crèdit per comprar llavors no pot retornar-lo immediatament, per tant aquest crèdit serà estructurat amb termes de retorn flexibles."

Pots posar un exemple d'un producte financer que hagueu desenvolupat des de zero?

"Un exemple que em ve al cap és el compte d'estalvis 'Mama safe'. El producte va néixer a partir de les consideracions sobre tots els reptes que les dones han d'afrontar i com podríem recolzar-les. A Uganda, una àrea important és l'atenció sanitària, ja que les dones requereixen un lloc segur on donar a llum. L'assegurança mèdica costa al voltant d'uns 150 dòlars l'any, els quals es paguen directament a les companyies d'assegurances en una suma global. De totes maneres, vam trobar que moltes dones no podien pagar tot el cost de l'assegurança de cop. Per això vam desenvolupar un crèdit de 150 dòlars per tal que les dones poguessin pagar l'assegurança, i després retornar la quantitat gradualment al llarg del curs o en un plaç de mig any."

També teniu productes d'estalvi especials per a noies. Per què són un producte important?

"A Uganda, hi ha una alta taxa d'embaràs en noies joves així com de violència sexual. També és comú per les noies deixar l'escola sense cap qualificació. Tampoc és estrany per una noia casar-se als 12 o tenir fills ella sola als 14. Per tant vam desenvolupar un producte per tenir cura de les noies joves i ajudar-les a preparar-se pels reptes que han d'afrontar. Entre els nostres clients tenim 5.000 noies entre 10 i 18 anys. Per aquestes noies, tenim un comptador amb un escenari elevat per tal que puguin parlar amb el personal al mateix nivell. No proveïm aquestes noies amb crèdits, només amb comptes d'estalvis. També els formem en coneixement financer bàsic, temes de salut i emprenedoria. També intentem portar-les un cop l'any a una conferència."


Finance TrustBank és una organització sòcia d'Oikocredit des de 2004.

Descobreix aquí com pots fer que els teus estalvis serveixin per millorar el món a través d'organitzacions com Finance TrustBank >

« Enrere