Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Les dones de negocis filipines: De la botiga sari-sari a l'empresa multi-familiar

Les dones de negocis filipines: De la botiga sari-sari a l'empresa multi-familiar

0896-nwtf-ph-1500px-blog image 2.jpg08 de març | 2017

Amb l'arribada del Dia Internacional de les Dones, els meus pensaments se'n van cap a les dones que he conegut en el meu recent viatge a les Filipines. Fortes. Segures de si mateixes. Apoderades. Dones de negocis que van començar de zero, però que mai es van rendir tot i els reptes i limitacions reals a les que s'enfrontaven.

Les dones que he conegut van rebre un préstec de Negros Women for Tomorrow Foundation Inc. (NWTF) per posar en marxa un negoci.

La Teresa i la Blanca davant de la botiga de conveniència sari-sari.

La Teresa Tomaro (43) viu a vint kilòmetres de Bacolod, a Dulao, un dels barangays (“poble” en l'idioma Hiligaynon) de Bago City. La Teresa és membre d'un grup Dungganon del Centre 176 de NWTF.

Trobada de dones al Centre 176, part del Projecte Dungganon.

El Projecte Dungganon de NWTF té l'objectiu d'apoderar econòmicament les dones oferint-los formació, préstecs grupals sense necessitat de garanties, i suport per desenvolupar les seves habilitats empresarials i el seu esperit emprenedor. Les dones Dungganon aprenen a donar la seva opinió i a expressar-se tot cantant i ballant.

Fa quinze anys que la Teresa va rebre el seu primer préstec de 3.000 PHP (al voltant de 56 €) de NWTF per posar una botiga de conveniència sari-sari (“barreja-barreja”). Els seus primers beneficis els va dedicar a cimentar la seva cuina, NWTF li va oferir formació per millorar la seva empresa i els seus coneixements financers. Des d'aleshores, la botiga de la Teresa ha crescut i ella ha fet millores a la seva casa. “Nosaltres també hem millorat la nostra alimentació. Abans, només menjàvem peix assecat i arròs”.
El seu actual préstec (300.000 PHP) l'ha utilitzat per comprar una camioneta de segona mà que el seu marit Tirso (soci d'una cooperativa productora de sucre de canya) utilitzarà per oferir serveis de transport als productors de canya de sucre.

La Teresa Tomaro viu a Dulao, Bago City, Negros. 

La Teresa està orgullosa de que la seva empresa tiri endavant i d'haver contribuït a l'educació dels seus fills i al benestar de la seva família. El seu fill gran aviat es graduarà en Tecnologies de la Informació i els seus altres dos fills estan anant a l'Institut. Ella també va poder comprar un petit terreny on justament ara es troba el Centre 176. El Centre acull 65 dones de 13 grups de crèdit que es troben un cop al mes per retornar els seus préstecs i compartir les seves experiències de les darreres setmanes. Per a aquestes dones, les trobades representen un moment per elles mateixes i per reunir-se amb les seves amigues.
“Avui, fins i tot puc portar la meva família al restaurant local. Als meus fills els agrada el pollastre i les patates fregides. Jo prefereixo els espaguetis amb salsa de tomàquet i hot dog”, diu la Teresa rient.
L'apoderament de les dones es pot expressar de diferents formes. La Teresa es va apoderar econòmicament, cosa que li va permetre desenvolupar-se i créixer tant a nivell personal com a nivell professional. Això també li va donar més autoestima, independència, i resiliència. Ella és una dona molt respectada a la seva comunitat i serveix d'inspiració per altres dones.
El consell de la Teresa per a altres dones emprenedores: “Sigueu pacients amb els vostres clients i clientes. I utilitzeu el vostre préstec amb consciència; aquest ha d'anar a la vostra empresa”.

La Teresa Tomaro treballant a la seva botiga de conveniència sari-sari.

L'apoderament de la dona (1) és fonamental per assolir un desenvolupament sostenible. Les dones es preocupen més per la supervivència i el benestar de les seves famílies, així com per la millora del seu entorn. Les seves famílies i comunitats les respecten perquè són emprenedores, contribueixen als ingressos domèstics, i tenen accés a finançament.
Estar apoderada és viure “Dungganon”.

(1) “L'apoderament econòmic és la capacitat d'homes I dones de participar en, contribuir a, i beneficiar-se de processos de creixement de manera que es reconegui el valor de les seves contribucions, es respecti la seva dignitat i es faci possible negociar una distribució més justa dels beneficis derivats del creixement.” Origen: http://www.oecd.org/dac/gender-development/womenseconomicempowerment.htm (consultat el 21 de Febrer de 2017 15:46)

La Blanca Méndez treballa a Oikocredit Internacional des de l'any 2007. Com a coordinadora de comunicacions corporatives, actualment gestiona la unitat global de màrqueting i comunicació.

« Enrere