Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

La Lupe i el seu somriure de cacau

La Lupe i el seu somriure de cacau

FORTA-EC-08.jpg22 de febrer | 2022

Ella és la Guadeloupe Intriago Mera, però tothom l’anomena Lupe. Té 44 anys, està casada i té tres fills. La seva família disposa de 4’5 hectàres de terreny on majoritàriament cultiven cacau, però també conreen altres fruites i verdures. Malgrat això, l’únic fruit del que en treuen benefici econòmic és del cacau, la resta és per autoconsum familiar. La Lupe ha cultivat cacau tota la seva vida, igual que els seus pares i els seus avis. El seu marit també treballa a la plantació, combinant-s’ho amb el seu segon ofici: la pintura.

La Lupe, productora de cacau de comerç just de l'Equador.

La Lupe és una de les fundadores de la Corporación Fortaleza del Valle. S’hi va unir l’any 2005, amb l’objectiu de sumar productors per obtenir millors preus finals pel seu producte. Els beneficis d’unir-s'hi: Exportar cacau al mercat internacional, tenir accés a préstecs, assistència tècnica i de neteja de les plantacions, entrar dins els paràmetres del comerç just i obtenir superàvit anual. Per la neteja dels arbres cada productor rep sis dies d’assistència per prevenció de malalties a les plantes. La seva plantació és orgànica i de comerç just.

La Lupe ha plantat plataners per protegir el cacau del sol, el vent, i els productes químics utilitzats pels productors veïns. També utilitzen plàstics per bloquejar la contaminació. A través de la cooperativa, ha rebut un préstec d’Oikocredit de sis mesos per instal·lar un nou sistema d'irrigació (el darrer va ser destruït per un terratrèmol l’any 2015). El préstec es farà servir per tenir la plantació neta de males herbes i per comprar noves plantes. Mantenint la plantació neta tot canviant els arbres malalts per altres de sans ajudarà a poder prevenir les malalties que malmeten el cultiu.

El terratrèmol del 2015 va danyar les arrels de les plantes i el sistema d'irrigació. La cooperativa, finançada per Oikocredit, va donar-los un any extra per pagar els préstecs i va enviar quatre equips especialitzats per ajudar als membres. Els equips van proveir la restauració de la plantació.

Ella encara sofreix conseqüències psicològiques dels danys. El terratrèmol va durar només segons, però va colpejar en diferents direccions (fet inusual però devastador). Van ser capaços de fer front a la pèrdua temporal de producció gràcies a les reserves emmagatzemades. El seu somni és mantenir la producció de cacau i expandir el nombre de membres i la producció de la cooperativa.

« Back