Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

La inversió en petits agricultors és clau per alimentar el món i reduir la pobresa

La inversió en petits agricultors és clau per alimentar el món i reduir la pobresa

15 de desembre | 2017

Segons estimacions de l'ONU, s'espera que la població mundial creixi dels prop de set mil milions actuals a més de nou mil milions abans de 2050. Això significa que els agricultors de tot el món hauran de produir molts més aliments, tot limitant el seu impacte a la terra, a l'aigua i al clima global.

Article redactat per: Eugene Ellmen

Els petits agricultors, sovint menyspreats pels experts al·legant que no són importants i alhora molt ineficients, ara s'anuncien com la clau per desbloquejar aquest dilema. Utilitzant el coneixement autòcton i les terres locals de treball, els petits agricultors ajuden a combatre la corporativització de la terra i dels recursos. Al seu torn, això crea un enfocament més sostenible de l'agricultura, mantenint els impactes ambientals i les emissions de carboni sota control.

Però, poden aquests agricultors augmentar la producció per satisfer les grans necessitats alimentàries del futur?

La resposta és sí, però hi ha un gran "si" associat a això. És a dir, si poden obtenir el finançament necessari per millorar la productivitat.

Un informe de l'any passat de la Iniciativa per a Petites Propietats Financeres i la Fundació MasterCard va esbossar els reptes d'aquest gran repte.

L'empresa social Vasham Kosa Sejahtera (VKS), fundada l'any 2013, proporciona finançament de la cadena de valor als petits productors de blat de moro amb mides mitjanes de parcel·la de menys d'una hectàrea. El model ajuda a reduir els riscos de producció i garanteix millors collites. Al vincular els agricultors amb proveïdors de matèries primeres, fàbriques i compradors, VKS els proporciona accés a una cadena de valor, que d'altra manera quedaria inaccessible tenint en compte la seva mida i els seus volums de producció. Gràcies a aquesta vinculació, els agricultors paguen menys per les matèries primeres i reben un preu més alt per als seus productes. VKS és el primer soci agrícola d'Oikocredit a Indonèsia i ha estat soci d'Oikocredit des del 2017. A la foto: Una treballadora que cull el blat de moro.

Una nova era

"Un impuls renovat a principis del segle XXI per connectar els agricultors als serveis financers ha donat lloc a una nova era de finançament pels agricultors", afirma l'informe. "Fins i tot amb aquest desenvolupament, s'espera que la diferència entre les necessitats financeres dels petits agricultors i l'oferta de serveis financers segueixi sent significativa".

L'informe estima que els 270 milions de petits agricultors d'Amèrica Llatina, l'Àfrica subsahariana i el sud i sud-est asiàtic necessiten més de 200 mil milions de dòlars anuals en capital d'inversió. Els bancs estatals dels països en desenvolupament, les institucions microfinanceres, els bancs comercials, els prestadors d'agronegocis, les entitats sense ànim de lucre i els prestadors socials com Oikocredit, per la qual treballo, estan fent la seva part. Però fins i tot amb un esforç important per part d'aquests actors, només es desemborsen uns 50.000 milions de dòlars anuals, deixant un forat de finançament de 150.000 milions de dòlars.

L'informe, titulat "Punt d'inflexió: Desbloqueig del creixement en l'era de les finances dels agricultors'', demana un pla d'acció de tots els actors: organitzacions de pagesos, institucions financeres i governs nacionals que facin els canvis necessaris per desbloquejar el potencial de creixement.

L'informe es centra en tres estratègies. En primer lloc, l'agricultor s'ha de situar al centre del desenvolupament del producte, amb préstecs i assistència tècnica inclosos per fer més accessible i atractiu el finançament. En segon lloc, les institucions financeres, les empreses agroalimentàries i les organitzacions no governamentals han de desenvolupar aliances progressives per atendre els petits productors, reduir costos i obrir nous mercats. I en tercer lloc, les aportacions filantròpiques i públiques han de ser objecte d'un enfocament conjunt per crear estratègies de "finançament mixt" amb "subvencions intel·ligents" per reduir el risc i augmentar l'oferta de capital.

Una crida a l'acció

"Ara és el moment de posar el finançament de petits actors en una nova trajectòria que ajudarà a milions de petits agricultors a assegurar un futur més pròsper per a ells i les seves famílies", afirma l'informe.

És l'hora que els inversors socialment responsables i les institucions a les que donen suport treballin per aquesta gran oportunitat de l'agricultura a petita escala. Els ingressos de les comunitats locals, la seguretat alimentària de milions de persones i el benestar del medi ambient i el clima de la Terra depenen d'això.

Aquest article es va publicar originalment a la Guia d'Inversions Responsables.

Eugene Ellmen.

Sobre l'autor: L'Eugene Ellmen ha treballat a Oikocredit des del 2013 com a director nacional per al Canadà i els EUA. Abans d'unir-se a Oikocredit, l'Eugene va treballar durant 13 anys com a Director Executiu de la Social Investment Organization, l'associació nacional canadenca per la Inversió Socialment Responsable (ISR). És un dels principals experts canadencs en ISR, havent guanyat dos premis nacionals pel seu treball en aquest àmbit.

« Enrere