Balanç Social d'Oikocredit Catalunya, ensenyem el nostre cor
Un any més, a Oikocredit Catalunya hem completat el Balanç Social, l'eina d'avaluació de la gestió interna i de l'impacte social de les organitzacions de l'Economia Social i Solidària. Al fer-ne públics els resultats, apostem per la transparència en la gestió i per donar valor a l'impacte social i ambiental de la nostra activitat.
En una època on les Fake News, el Green Washing i el màrqueting de les grans empreses estan a l'ordre del dia, ens trobem que moltes multinancionals i grans bancs inverteixen un munt de recursos a fer-nos creure que són «Socialment Responsables» o «líders en sostenibilitat». Etiquetes auto-col·locades que en molts casos no tenen cap argumentació rigorosa al darrere, o bé no incorporen altres qüestions o externalitats negatives de la seva activitat, com ara inversions en armament i combustibles fòssils, pràctiques especulatives, desnonaments o casos d'explotació laboral.
Així doncs, cal fomentar la transparència i el rigor en l'avaluació de l'impacte social, i el Balanç Social de la Xarxa d'Economia Solidària de Catalunya (XES), és una eina clau per complir aquest objectiu. El Balanç Social també té altres iniciatives germanes a la resta de xarxes d'Economia Solidària de l'estat espanyol, agrupades dins de REAS Red de Redes.
Pots consultar els principals assoliments d'Oikocredit Catalunya per al darrer exercici en aquest document-infografia, o bé al nostre informe complet del Balanç Social aquí.
Aquestes dades inclouen aspectes com la política de lucre, la democràcia interna, la paritat de gènere, la qualitat laboral, la igualtat salarial, l'ús de serveis de finances ètiques, la intercooperació i participació al Mercat social, la contribució al procomú i a xarxes i moviments socials, o la promoció de la interculturalitat i el respecte pel medi ambient.
Cal destacar que a la majoria d'indicadors hem obtingut un 100% d'acompliment dels criteris que marca el Balanç Social. Aquells en què tenim més marge de millora són la promoció de la interculturalita (àmbit en que no puntuem en cap indicador), la qualitat laboral (amb un 25%) i la intercooperació o el respecte pel medi ambient (on tot i poder millorar tenim un nivell d'acompliment del 75% o més). A nivell de compres a proveïdors del Mercat Social, aquestes van representar un 37% de les nostres adquisicions, davant del 26% de l'any anterior.
També pots consultar les dades agrupades de totes les entitats que han fet públic el seu Balanç Social als respectius informes de REAS Red de Redes per les de l'estat espanyol i de la XES per les de Catalunya.