Magdalena López, cafè amb aroma de dona al Perú
La Magdalena López, de 36 anys, viu a la finca El Cedro, a San Antonio de la Balsa, en la província de San Ignacio, juntament amb el seu espòs i els seus dos fills. A la seva finca, la Magdalena conrea amb dedicació una planta de cafè que s'ha convertit en la seva sustentació econòmica. A més, administra algunes hectàrees dedicades a la producció d'hortalisses i cria de bestiar.
La Magdalena i el seu espòs, còmplices en aquesta empresa des del 2010, han elevat la producció de cafè a una forma d'art. Els seus grans, assecats amb cura i passió sota el càlid sol, han aconseguit l'estatus de "Molt Bo" en l'escala de tast del cafè d'especialitat segons la Specialty Coffee Association (SCA).
Noves oportunitats van sorgir en la vida de Magdalena i la seva família en conèixer i associar-se a la Cooperativa Agraria Frontera San Ignacio Ltda (Coop AFSI), associada al seu torn amb Oikocredit, que ofereix serveis de recol·lecció i comercialització del cafè a més de serveis socials i de microfinançament als seus socis i sòcies.
Abans, la venda es limitava a comerciants locals que tocaven a la seva porta. Però ara, gràcies a CoopAFSI, la família rep un preu just, suport en apicultura i un arsenal de recursos que inclou fertilitzants i assessorament tècnic. "Un enginyer agrònom ve tots els mesos a aconsellar-nos", revela la Magdalena, qui reconeix que sense aquesta ajuda, el camí seria més aspre. Gràcies a la diversitat de producció la Magdalena i la seva família són autosuficients i valoren la cura de la terra que els brinda manteniment.
No obstant això, la Magdalena manté els seus ulls fixos en el futur. Els seus fills són el motor dels seus somnis i ambicions, i desitja que segueixin pel camí de l'aprenentatge. “Estic fermament convençuda que la dedicació als estudis els obrirà les portes cap a un futur on puguin convertir-se en professionals reeixits”.