Post-Crash: Quina economia estudien els nostres fills i filles?
Ara que estem en temps de crisi econòmica (tot i que hi ha qui diu que ja pràcticament n'hem sortit) semblaria lògic que es parlés més que mai d'economia. No només al carrer o als diaris sinó també a les aules de les escoles i universitats. Si pregunteu a algú que estigui estudiant econòmiques o empresarials -o potser fent algun màster- què els expliquen sobre la crisi actual, la resposta us sorprendrà: Res. Només es parla d'un model econòmic de consum i producció (el capitalisme neoclàssic) deixant els models alternatius com simples anècdotes en les quals no cal perdre-hi el temps.
Però existeixen sistemes alternatius que cada cop més s'estan introduint a la nostra societat, i que poden servir per ajudar-nos a explicar la crisi actual i trobar-hi sortides sostenibles. Per sort avui en dia -i en determinats entorns, això sí- ja es comença a parlar d'Economia Col·laborativa, Solidària, Feminista, Ecològica..., de Banca Ètica, de Consum Responsable, de Comerç Just, de Decreixement, etc...per bé que en la gran majoria de casos aquests conceptes encara no s'han inclòs en els plans d'estudi del sistema educatiu formal. És a dir no s'ensenyen des de la base.
Així doncs, tot aquella persona que estigui interessada en aprendre sobre les noves formes de dur a terme l'activitat econòmica no té més remei que adreçar-se a altres institucions. Organitzacions com per exemple Oikocredit o FETS (Finançament Ètic i Solidari) que ja fa més d'una dècada que treballen per donar a conèixer les finances ètiques a la nostra societat. O bé SETEM i la XES (Xarxa d'Economia Solidària) especialitzats en comerç just i economia solidària, per posar-ne alguns altres exemples.
No obstant, el darrer any, i esperonats per l'actual crisi econòmica (“Crash”) i per aquesta incoherència tan flagrant al món educatiu, diverses associacions d'estudiants d'economia d'arreu del món, sota el nom de “Post-Crash”, han posat en marxa diverses iniciatives per posar el debat sobre la taula i exigir una educació més plural en economia.
Des d'Oikocredit Catalunya i des de FETS donem suport al moviment Post-Crash i hem signat el manifest d'ISIPE (Iniciativa Internacional d'Estudiants per un Pluralisme en l'Economia, per les seves sigles en anglès).
Si t'interessa conèixer més detalls d'aquesta problemàtica o participar en la feina que s'està fent al nostre país pots trobar més informació a les adreces següents: