¡Participa en Oikocredit! Selecciona la región en la que vives

Cerrar la ventana
Sevilla Catalunya Euskadi

¿Qué son las Asociaciones de Apoyo?

Las Asociaciones de Apoyo a Oikocredit son colectivos de personas voluntarias constituidas legalmente en forma de asociaciones sin ánimo de lucro. Los socios y socias de estas asociaciones llevan a cabo tareas de sensibilización y difusión de la misión de Oikocredit y son una parte muy importante de la organización. Las Asociaciones de Apoyo son socias directas de la cooperativa Oikocredit Internacional, y como tales, representan en ella a todos sus socios y socias de España. Actualmente existen 3 Asociaciones de Apoyo: País Vasco, Catalunya y Sevilla.

También existe un grupo de voluntariado activo en Madrid (puedes encontrar más información sobre este grupo y sus actividades en: www.madrid.oikocredit.es).

Catalunya
Buscar

Inclusió financera: Com selecciona Oikocredit a les seves organitzacions sòcies?

Inclusió financera: Com selecciona Oikocredit a les seves organitzacions sòcies?

Marina Ananou en su tienda de moda en Abiyán, Costa de Marfil. Es cliente de Fin'Elle, socio de Oikocredit.viernes, 15 de septiembre de 2023

A tot el món, 1.400 milions de persones adultes no tenen accés a serveis financers bàsics, i la majoria són dones. La inclusió financera té com a objectiu crear oportunitats per a aquest grup de persones no bancaritzades.

Un dels enfocaments consisteix a facilitar l'accés a préstecs, que sovint van acompanyats de formació i suport empresarial. Encara que el préstec concedit sigui petit, pot tenir un gran impacte. Un préstec pot permetre a una persona prestatària iniciar o ampliar un negoci, conrear una granja, educar els seus fills i filles o superar crisis causades per desastres naturals o malalties.

Ja durant els anys setanta, Oikocredit va començar a concedir préstecs a organitzacions actives en la inclusió financera. Avui, la cooperativa compta amb més de 300 empreses associades en aquest sector a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina i el Carib. En aquesta entrevista, en Dave Smit, Director d'Inversions d'Impacte d’Oikocredit, ens parla de la nostra col·laboració amb aquestes organitzacions sòcies.

Segons el lloc web d'Oikocredit Alemanya, "Oikocredit està convençuda que els diners poden fer el bé. Poden crear oportunitats per a les persones i tenir un impacte positiu". Oikocredit aconsegueix aquest impacte amb l'ajuda de les seves organitzacions sòcies. Quins criteris utilitza Oikocredit per a seleccionar aquestes empreses?

Triar les organitzacions sòcies adequades és un punt molt important per a Oikocredit. Des de la primera encaixada de mans fins al contracte final pot passar molt de temps, la qual cosa es justifica perquè som diligents en la selecció d'organitzacions sòcies. Per a garantir una diligència deguda exhaustiva, Oikocredit utilitza dues graelles de puntuació. La primera és el PVR (Project Viability Risk scorecard), que avalua el risc de viabilitat i rendiment financer de l'empresa.

La segona és la graella de puntuació mediambiental, social i de governança (ESG per les seves sigles en anglès), que analitza l'impacte mediambiental i social i la governança d'una organització sòcia potencial. Oikocredit té en compte set factors importants, entre ells evitar l'endeutament dels clients finals i garantir preus justos i transparents. Aquests criteris i principis de protecció es basen en les millors pràctiques internacionals i en les normes del mercat d'inversions d'impacte.

Això deixa clar per què el procés pot portar molt de temps...

No obstant això, aquest llarg procés no és un aspecte negatiu perquè les organitzacions sòcies d'Oikocredit solen mantenir relacions duradores [amb nosaltres]. Moltes organitzacions sòcies reben múltiples préstecs repetits, i les relacions de treball actives sovint superen els 10 anys. L'organització sòcia amb la qual Oikocredit té la relació més duradora és el Banc Pime de la Comunitat de Bolívia. Els vam aprovar el primer préstec al juny del 1990, fa 33 anys.

Reunió amb CRESOL, organització sòcia d'Oikocredit

I els clients finals de les nostres organitzacions sòcies? Oikocredit controla si experimenten un impacte social positiu?

Per descomptat. Oikocredit monitora constantment aquest aspecte, utilitzant la graella de puntuació ESG. L'acompliment social s'avalua al començament de la relació, i el progrés es controla anualment durant tota la durada del préstec. Aquesta informació és fonamental per a mesurar l'impacte social del nostre treball conjunt. Oikocredit compta amb un equip especialitzat, l'equip d'estratègia social i impacte social, i aquest seguiment i avaluació és responsabilitat conjunta dels equips regionals i de l'equip d'estratègia social i impacte social.

La Marina Ananou a la seva botiga de moda a Abidjan, Costa d'Ivori. És clienta de Fin’Elle, sòcia d'Oikocredit.

Pots donar-nos una idea del treball de l'equip d'estratègia social i impacte social?

Estem en constant intercanvi amb les nostres organitzacions sòcies de tot el món. Per exemple, l'any passat vam realitzar una enquesta entre clients finals en col·laboració amb 19 organitzacions sòcies i altres entitats, entrevistant 16.500 clients. Plantegem 30 preguntes en els idiomes locals, centrades en el seu benestar, l'impacte del finançament i els efectes del canvi climàtic.

L'enquesta va donar resultats interessants, amb un 90% de clients finals que van indicar "Sí, el préstec que vaig obtenir indirectament d'Oikocredit té un efecte positiu en el meu benestar". Aquesta resposta ens sembla molt important. Fins on jo sé, Oikocredit és l'únic inversor d'impacte que realitza una enquesta entre els clients finals. Planegem fer l'enquesta novament enguany, amb la participació de més de 30 organitzacions sòcies.

L'enquesta al client final ajuda a controlar els possibles efectes secundaris negatius?

Per descomptat. Vam examinar de prop el 10% de clients que no van percebre un efecte positiu. Amb les conclusions de l'estudi, pretenem reduir aquest número desenvolupant nous productes o iniciatives. Per exemple, els enquestats a l'Equador van esmentar que a vegades disposen de diners en efectiu però els manca un lloc segur on guardar-los durant un breu període de temps. Basant-se en aquesta informació, la nostra organització sòcia local va desenvolupar un producte especial d'estalvi a curt termini per a atendre aquesta necessitat.

La Mirian R Condarco Choque té un petit negoci de confecció de banderes. És clienta de CIDRE IFD, sòcia d'Oikocredit a Bolívia.

Es reuneixen periòdicament en persona amb les organitzacions sòcies?

Sí, les reunions presencials periòdiques amb les nostres organitzacions sòcies són part integrant de la nostra col·laboració. Ens permeten enfortir les nostres relacions i comprendre millor les operacions de les nostres organitzacions sòcies i el seu impacte sobre el terreny. En els dos últims mesos he visitat Costa d'Ivori i l'Índia per reunir-me amb les nostres organitzacions sòcies i conèixer de primera mà el seu treball i el context local. Aquestes visites ajuden a estrènyer llaços i ens permeten treballar juntes amb major eficàcia. Els propers viatges previstos són a Amèrica Llatina i Nigèria.

Gràcies per l'entrevista.

Gràcies per donar-me l'oportunitat d'oferir més informació sobre la bona feina que intentem fer a Oikocredit.

« Enrere