La primera organització sòcia d’Oikocredit a l'Amèrica Llatina
A l'Equador, més del 20% de la població viu per sota del llindar de pobresa nacional1. Entre la població rural del país, aquesta proporció augmenta a més del 50%2. Fondo Ecuatoriano Populorum Progressio (FEPP), primera organització sòcia d’Oikocredit a l'Amèrica Llatina, va ser fundat el 1970 en resposta a la difícil situació de les persones pobres a les regions rurals d'Equador.
El pare Leonidas Proaño, un sacerdot catòlic fundador de FEPP, va visitar el poble de Salinas, a la província de Bolívar, anomenat així en referència al que certa vegada va ser la seva major font d'ingressos: la sal. No obstant això, quan el pare Proaño va estar a Salines, els camps de sal s'estaven assecant i molts productors i productores havien marxat a la ciutat. Només cinquanta famílies productores seguien vivint al poble i en condicions de pobresa. Aquesta situació va inspirar el pare Proaño a fundar l'organització privada sense finalitats de lucre FEPP, amb seu a Quito.
El pare Proaño va començar encoratjant els habitants del poble a fabricar productes tals com formatge i salsitxes, que podien vendre's a la ciutat. Aviat les seves activitats es van expandir i va ser necessari comptar amb més capital de treball, però els bancs locals van refusar oferir-los préstecs. Oikocredit va veure el potencial de FEPP i li va oferir un préstec inicial de $100.000 que es va desemborsar el 1978, amb la qual cosa FEPP es va convertir en la primera organització sòcia d’Oikocredit a Amèrica Llatina.
«Encara recordo quan ens vam posar en contacte amb Oikocredit, que per aquell temps es deia Ecumenical Development Cooperative Society UA» va explicar José Tonello, director executiu de FEPP. «El 1978, FEPP era una organització petita l'objectiu de la qual era brindar suport per al desenvolupament a productors i persones indígenes a l'Equador. Per aquesta raó, ens van atorgar un dels primers préstecs d’Oikocredit».
FEPP va utilitzar aquest primer préstec per incrementar el seu fons de crèdit, amb la finalitat de permetre als productors i productores d'augmentar la seva producció. Els préstecs atorgats per Oikocredit el 1993 ($150.000), 2001 ($300.000) i el 2003 ($100.000) es van utilitzar per enfortir i ampliar les activitats de Camari, que es va fundar el 1981 per complementar a FEPP a través de la comercialització dels productes fabricats pels petits productors/es i els artesans/es.
A l'actualitat, Salinas és una comunitat pròspera, reconeguda com la «capital del formatge» d'Equador i com el centre de dotzenes de cooperatives industrials que van sorgir a partir de la visió de FEPP. No obstant això, els habitants de Salinas no són els únics que van resultar beneficiats del treball de l'organització actualment coneguda com a Grup Social FEPP (GSFEPP). Avui, GSFEPP aconsegueix beneficiar al voltant de 700.0003 persones de tot Equador i treballa activament en diferents àrees, entre elles l'accés a la terra, conservació, energia alternativa, aigua potable i mercats financers locals.
Des del préstec inicial d’Oikocredit el 1978, tant Oikocredit com GSFEPP s'han desenvolupat en línia amb la visió dels seus fundadors. GSFEPP ha crescut fins a convertir-se en un motor del desenvolupament i la inclusió social i mediambiental a l'Equador. «El resultat més important del nostre treball a l'Equador és que la gent ha pogut ampliar els seus coneixements, enriquir els seus valors i enfortir les seves relacions», va afirmar el Sr. Tonello. «D'aquesta manera, han pogut sortir de la pobresa, millorant així les perspectives de les seves famílies i comunitats».
1 http://data.worldbank.org/country/ecuador
2 http://www.ruralpovertyportal.org/en/country/home/tags/ecuador
3 http://www.camari.org/images/documentos/INFORME_anual_2013.pdf