Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

2. Què és la banca ètica?

Les entitats de banca ètica o finances ètiques es dediquen a captar estalvis de persones o organitzacions, i amb aquests diners concedir préstecs a empreses o projectes que necessiten finançament, cobrant un petit interès. Amb això cobreixen els seus costos, poden remunerar uns interessos a qui els ha dipositat o prestat els seus estalvis, i fins i tot tenir beneficis econòmics.



Fins aquí és pràcticament la mateixa activitat que fan els bancs o entitats financeres convencionals. Però la principal diferència amb ells és que les entitats de finances ètiques no concedeixen préstecs a qualsevol tipus d'empresa, sinó que apliquen uns estrictes criteris ètics i socials de selecció de projectes a finançar, amb el que invertiran els nostres diners únicament en empreses amb un impacte social i mediambiental positiu. A més, tot això ho fan amb total transparència, quelcom totalment oposat al "secret bancari" i l'opacitat que impera en la banca convencional.

  • On inverteix els diners la banca ètica?

    La banca ètica prioritza les inversions en projectes que tinguin un impacte social positiu, que contribueixin a transformar i millorar la societat. Per exemple, la banca ètica prioritza el finançament a projectes de desenvolupament a països del Sud, com el comerç just, a petits negocis gestionats per dones, a projectes que aposten per un model energètic renovable, projectes de bioconstrucció, agricultura ecològica, comerç de proximitat, projectes cooperatius o sectors que incloguin persones amb discapacitats o risc d'exclusió social.

    Un banc ètic té un doble objectiu:

    • Finançar activitats econòmiques que tinguin un impacte social positiu
    • Ser viable econòmicament: obtenir beneficis.

    Si un banc ètic deixés de vetllar pel segon objectiu, obtenir beneficis, acabaria desapareixent o deixaria de ser un banc. Si s’oblidés de vetllar pel primer, seria tan sols un banc.

    More questions
  • És transparent la banca ètica?

    La transparència és un dels principis fonamentals de la banca ètica i una de les grans diferències respecte a la banca convencional. Les entitats de banca ètica publiquen regularment informes amb informació detallada del destí de les seves inversions, els quals són enviats als seus socis. En aquestes publicacions també apareixen explicats els diversos projectes que han estat finançats amb els diners dels inversors.

    More questions
  • Quin tipus d'entitats formen la banca ètica?

    Existeixen diversos tipus d'entitats de finances ètiques, però en molts casos es caracteritzen per ser cooperatives obertes a la participació dels socis/es. De fet, la participació i la presa de decisions democràtica és un dels principis bàsics de la banca ètica.

    D'entre les entitats de finances ètiques n'hi ha de:

    • bancàries (com Triodos Bank o Fiare Banca Ètica) que ofereixen tota l'operativa igual que un banc convencional
    • no bancàries (com Oikocredit o el Coop57), que simplement ofereixen la possibilitat d'invertir èticament els nostres estalvis a termini i obtenir-ne un rendiment econòmic a la vegada que social, però que no ofereixen comptes corrents ni serveis d'operativa bancària

    Pots consultar més informació sobre aquestes entitats de finances ètiques aquí o bé a la pàgina d'informació general www.bancaetica.cat.

    More questions