Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Preservar el futur del cacau a Costa d’Ivori

Preservar el futur del cacau a Costa d’Ivori

dissabte, 17 de de novembre de 2018

Gairebé la meitat de l'oferta mundial de xocolata es conrea a Costa d’Ivori, on més d'un milió de petits agricultors depenen de la producció de cacau per a la seva subsistència. El cacau també és vital per a l'economia del país. No obstant això, complir amb l'augment previst en la demanda de xocolata per a 2020 dependrà de capacitar als petits agricultors per augmentar la productivitat i assegurant una vida digna.

Els reptes del cultiu del cacau.

L'envelliment dels arbres de cacau fa que aquests produeixin menys beines de cacau, la qual cosa afecta directament el rendiment i els beneficis dels agricultors. La replantació és costosa, i els agricultors poden optar per la desforestació de noves àrees per a conrear noves plantacions. De fet, la cobertura de la selva tropical del país ha disminuït en més del 80% des de 1960.

Les altes temperatures i els xàfecs irregulars, provocats pel canvi climàtic, exacerben el risc que els arbres s'infectin amb malalties fúngiques. La malaltia del “brot inflamat” es va estendre per tot el país en 2017, deixant fins a un 40% dels arbres de cacau afectats en les zones més afectades de Bouaflé i Sinfra.

Yao Kouakou, membre de Ecookim i plantador de cacau, cull beines de cacau.

Com apodera Oikocredit als productors de cacau de Costa d'Ivori?

Per a aconseguir els volums requerits per assegurar acords amb els comerciants globals de cacau i els fabricants de xocolates, les cooperatives de cacau han de fer pagaments anticipats als agricultors que els subministren cacau.Les cooperatives més petites lluiten per obtenir finançament per a fer aquests pagaments anticipats, ja que els bancs tradicionals tendeixen a requerir comprovants d'actius o grans volums de faves de cacau emmagatzemats.

"El nostre objectiu és millorar els mitjans de vida dels agricultors i prevenir la desforestació mitjançant la inversió en cooperatives de petits agricultors i el suport a iniciatives per a augmentar la productivitat, replantar les plantacions i promoure la diversificació de cultius", explica Solène Prince-Agbodjan, assessora tècnica agrícola d’Oikocredit per a Àfrica Occidental.


Des de 2015, Oikocredit ha atorgat un total de 6 milions d’euros de finançament de circulant a tres cooperatives de cacau a Costa d'Ivori i dos exportadors, Cocoa Trade Ivoire (CTI) i Ocean SA.


Les cooperatives SOCAK CATANA, Allah Bekele de Fresc (CABF) i Entreprise Coopérative Kimbe (ECOOKIM) produeixen grans de cacau certificats per UTZ i Rainforest Alliance i/o Fairtrade. Junts, donen suport a 24,970 petits agricultors en les 12 regions del país, produint una mitjana de 58,450 tones de cacau per any.


Connectar petites cooperatives amb mercats globals és una part vital per ajudar-los a expandir i augmentar els seus ingressos. A tall d'exemple, Chocolonely (Tony's, fabricadora de xocolates amb seu a Holanda) obté els seus grans de cacau de cooperatives finançades per Oikocredit. Els grans de cacau es venen a través de l'exportador Ocean Source SA al comerciant de Tony, Cocoa Source SA. Les fonts de cacau de Tony es basen en cinc principis per a obtenir un ingrés vital per als agricultors: 1) traçabilitat 2) un preu més alt 3) agricultors enfortits 4) compromís a llarg termini 5) millor qualitat i productivitat.

Entenent l'impacte social.


En obtenir accés a les finances, les cooperatives poden ampliar les seves operacions, augmentar la quantitat de membres i enfortir les seves operacions. ECOOKIM va guanyar 3,000 membres en tres anys, arribant a 13,364 membres en 2017, la qual cosa eleva el volum de grans de cacau recol·lectats dels seus membres productors.


L'augment en les vendes també porta majors primes de comerç just. Aquests estan dirigits a aprendre tècniques agrícoles sostenibles, inclosa la diversificació de cultius (que ajuda a promoure la salut del sòl al mateix temps que proporciona una font d'ingressos addicional per als agricultors) i la compra d'inputs, eines i equips. Les primes també financen la capacitació en temes que inclouen la salut i la seguretat, la lluita contra el treball infantil i l'apoderament de les dones, i donen suport a els projectes comunitaris.


Per exemple, SOCAK CATANA està donant suport a les dones de la seva comunitat perquè desenvolupin una major independència econòmica en conrear tomàquets i amanides, criar pollastres i vendre els seus productes en els mercats locals.


"L'aspecte social és fonamental per a nosaltres", explica Solène Prince Agbodjan. "L'impacte social té un important efecte multiplicador, ja que per a cada agricultor, normalment hi ha altres quatre a cinc beneficiaris".


Oikocredit continuarà col·laborant amb múltiples organitzacions d'idees afins per a desenvolupar solucions innovadores a llarg termini per als desafiaments del cultiu de cacau a Côte d’Ivoire, fins i tot a través de les iniciatives de microfinançament i diversificació de cultius.


Per a obtenir més informació sobre el treball d’Oikocredit amb els nostres socis de cacau a Côte d’Ivoire, faci clic aquí.


1 World Cocoa Foundation, Cocoa Market Update 2012
2 Fairtrade Cocoa Commodity Brífing, 2016
3 The Guardian Xocolata Industry Drives Rainforest Loss in Ivory Coast https://www.theguardian.com/environment/2017/sep/13/chocolate-industry-drives-rainforest-disaster-in-ivory-coast (13 September 2017)

« Enrere