Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Un nou model operatiu per a Oikocredit [entrevista]

Un nou model operatiu per a Oikocredit [entrevista]

Bart logo image.PNGdimarts, 27 de de novembre de 2018

A principis d'aquest any, Oikocredit va presentar la seva estratègia actualitzada. Bart van Eyk, Director d'Inversions d’Oikocredit, comparteix els últims detalls de la nostra estratègia actualitzada i explica com els canvis en la nostra configuració regional ens ajudaran a servir millor als nostres socis amb l'objectiu de crear un impacte social encara més fort.

Quins són els últims canvis que tenen lloc com a part de l'estratègia actualitzada?

Fa uns mesos, vam presentar la nostra estratègia actualitzada a la nostra xarxa global. Vam anunciar que centraríem els nostres esforços en 33 països en creixement que avancen en les nostres tres regions d'Amèrica Llatina i el Carib, Àfrica i Àsia. També compartim que continuarem treballant en els nostres sectors d'enfocament d'inclusió financera, agricultura i energia renovable.

Aquest mes, llancem el nostre fullet actualitzat de Visió i Estratègia, que comparteix la nostra direcció i objectius per als pròxims cinc anys.

En la nostra estratègia actualitzada, ens hem fixat metes ambicioses, com duplicar la quantitat de prestataris finals que aconseguim directament a 2,3 milions, i donar suport als nostres socis per crear i mantenir més de 500,000 ocupacions per a l'any 2022.

Per aconseguir aquests objectius, hem definit com treballarem i on tindrem una presència local. Això significa que farem alguns canvis en la forma en què ens organitzem i treballarem per a millorar els nostres processos.

Com afectaran aquests canvis a la presència local d’Oikocredit?

Quan vam dissenyar la nova configuració, va quedar molt clar que per aconseguir l'impacte social que busquem, hem de continuar estant prop dels nostres socis i tenir els peus a terra. No obstant això, en el passat hem estat massa dispersos en moltes oficines més petites. És important que siguem estratègics respecte a la nostra presència local per a poder complir amb les nostres ambicions.

Això significa que tancarem o fusionarem algunes de les nostres oficines. Per decidir quines oficines atendrien millor les necessitats de cada regió, vam considerar una varietat de factors que inclouen el potencial de creixement del mercat i les connexions convenients amb socis actuals i futurs als nostres països en creixement. També és important que les nostres oficines tinguin una certa escala per a poder fer un millor ús dels nostres recursos i aprofitar les oportunitats perquè el personal comparteixi els seus coneixements i experiència en benefici dels nostres socis.

Després d'aquests canvis, realitzarem canvis en la configuració de la nostra oficina central als Països Baixos perquè puguem continuar donant suport al treball del nostre país i les oficines regionals de la millor manera possible.

Aquest nou model lamentablement suposa que una sèrie de llocs de treball ja no seran necessaris. Estem compromesos a tractar el nostre personal amb el major respecte i cura, i estem treballant estretament amb els empleats afectats per a oferir-los suport en aquest període de canvi.

Com serà la presència local d’Oikocredit en el futur?

Per a finals de 2019, planegem tenir oficines a Amèrica Llatina i el Carib, Àfrica i Àsia. Donarem servei a 33 països en creixement [veure mapa a continuació] des d'aquestes ubicacions.

Això inclourà tres oficines regionals, una per a cada regió.

Les oficines afectades per canvis s'estan fusionant o tancant gradualment. Encara així, continuarem tenint un major nombre d'oficines locals en comparació altres entitats del sector.

Països en creixement on Oikocredit centrarà les seves activitats en el futur.

Hi haurà algun canvi per als socis d’Oikocredit?

Continuarem prestant serveis i donarem la benvinguda a socis nous i existents en els 33 països en creixement en les nostres tres regions. Si es tanca una oficina al país, els socis d'aquest país rebran el servei des d'una altra oficina pròxima en la mateixa regió. Els socis seran informats a temps de qualsevol canvi en les oficines locals que els afectin.

La nostra nova configuració estarà encara més centrada en el client, posant als nostres socis en primer lloc. En consolidar les funcions administratives i centrals en les nostres oficines regionals en la major mesura possible, el personal de les nostres oficines als països podrà concentrar-se plenament a servir als nostres socis.

Per què estan succeint aquests canvis?

En actualitzar la nostra estratègia, ens vam disposar a respondre dues preguntes clau: on hem d'enfocar els nostres esforços i com podem fer-ho de la manera més efectiva?

En primer lloc, i el més important, comencem amb la nostra missió. Oikocredit existeix des de fa 43 anys, i en aquesta trajectòria hem obtingut molts èxits. Amb el temps, hem crescut significativament, convertint-nos en una organització amb una cartera d'al voltant de 1.000 milions d'euros en l'actualitat i hem estat pioners en el nostre sector.

La nostra missió continua sent rellevant. Tenim l'ambició de gairebé duplicar la nostra cartera en els pròxims cinc anys, i volem anar encara més lluny en compartir les nostres xarxes i experiència per a convertir-nos en un catalitzador per a un impacte social encara major.

Però des que Oikocredit va començar, el sector ha crescut i canviat. En els últims anys, ens hem vist desafiats per l'augment de la competència i l'entorn de baixes taxes d'interès, la qual cosa ha dificultat el rendiment dels préstecs. Al mateix temps, com succeeix amb moltes organitzacions que creixen ràpidament, les nostres estructures i processos s'han tornat més complexos al llarg dels anys.

La gran quantitat d'oficines que tenim a tot el món també suposa que els nostres costos són més alts que els d'uns altres en la indústria, com ho va compartir recentment el nostre Director de Finances.

Ara ens estem adaptant a aquestes condicions canviants en triar en quins països operarem i on tindrem oficines. En organitzar-nos de manera diferent i millorar els nostres processos, el nostre objectiu és realitzar les ambicions de creixement en la nostra estratègia actualitzada.

L'impacte social està en el cor del treball d’Oikocredit. Com s'alineen aquests canvis amb els valors d’Oikocredit?

Els nostres valors estan impulsant aquests canvis. Al començament de la revisió de l'estratègia, definim una declaració d'ambició que realment retorna les coses al nucli del que Oikocredit representa i ens recorda el que fa que Oikocredit sigui especial. Per tenir èxit en el compliment de la nostra missió, també hem estat explícits sobre la nostra ambició de ser catalitzadors del canvi en la nostra indústria.

Confio que el nostre nou model trobi l'equilibri adequat entre l'escala que necessitem per a fer un millor ús dels nostres recursos i la presència local que és tan important per a nosaltres. Aquesta nova configuració significa que podem enfocar-nos en el que és més important: ajudar els nostres socis a crear un impacte social.

Com beneficiaran aquests canvis a les persones per a les quals treballem: els nostres socis i els seus clients?

Continuarem atorgant préstecs, inversions en capital social, així com impulsant la creació de capacitat en els nostres socis. El desenvolupament de capacitats és un lloc on realment ens esforcem per ajudar els nostres socis a desenvolupar i enfortir les habilitats que necessiten per a aconseguir els seus propis objectius comercials. El nostre objectiu és aconseguir amb aquest programa a un nombre major de socis en el futur.

En última instància, tot el que fem és en benefici dels socis i de les persones en les quals tenen impacte, que és en el que els nostres inversors volen que ens centrem. En ser estratègic respecte de la nostra presència, confio que podem augmentar significativament el nostre abast i el nostre impacte.

Després de molts anys d'èxit, ens estem prenent el temps per a establir les bases i establir la direcció per a la següent fase de creixement. Esperem exercir un paper encara més important en la millora de les vides de les persones de baixos ingressos en els pròxims anys.

Llegeixi més sobre l'estratègia actualitzada d’Oikocredit aquí.

« Enrere