Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Protegir els petits agricultors i augmentar la resiliència [entrevista, part 2]

Protegir els petits agricultors i augmentar la resiliència [entrevista, part 2]

Ging Ledesma, Directora d'Acompliment Social i Innovació d’Oikocredit

Ging Ledesma, Directora d'Acompliment Social i Innovació d’Oikocredit

dilluns, 03 de de maig de 2021

Per a protegir la seguretat alimentària i combatre la pobresa rural, Oikocredit es va unir al Programa d'Ampliació de la Xarxa de Seguretat dels Petits Agricultors (SSNUP). En la segona part d'aquesta entrevista, la Ging Ledesma, Directora d'Acompliment Social i Innovació d'Oikocredit, comparteix com Oikocredit contribueix al SSNUP amb l'assegurança d'índex meteorològic i el programa de gestió de risc de preus.

karo-rw-77

Com pretén Oikocredit ajudar al SSNUP a aconseguir el seu objectiu?

Estem combinant diferents enfocaments. La nostra cooperativa té actualment tres propostes en les quals estem treballant: assegurances d'índexs meteorològics per als països africans, l'ampliació del nostre programa de gestió de riscos de preus a Àfrica i Àsia, i l'ampliació de les carteres agrícoles amb organitzacions sòcies de microfinances.

Una qüestió important per a nosaltres és: com podem oferir als agricultors més solucions de finançament? Cal desenvolupar els productes adequats que tinguin en compte els llocs remots, els processos i els riscos de l'agricultura. Sorgeixen moltes preguntes: com es paga el finançament? Com es fa costat als agricultors perquè puguin retornar els seus préstecs? Com es fa el seguiment? En les zones urbanes, les institucions de microfinançament també ofereixen serveis de desenvolupament empresarial a les empreses del sector informal, quin seria l'equivalent en el sector agrícola? El nostre programa de gestió del risc dels preus que dissenyem per a les cooperatives de cafè del nord d'Amèrica Llatina s'adaptarà ara a Ruanda i possiblement a Uganda. Tot el material ha de traduir-se de l'espanyol a l'anglès. A més, les organitzacions cafetaleres treballen de manera diferent a Àfrica que a Amèrica Llatina.

Ja hem començat amb els preparatius i les avaluacions, però una vegada que s'aixequin les regulacions pel Covid-19, podrem visitar les organitzacions en persona per a comprovar adequadament les seves condicions, veure què necessiten i identificar quins són els seus punts forts i febles. A continuació, oferirem cursos de formació a mesura, que se centraran en aspectes com la millora de la gestió o la manera d'afrontar millor els riscos de preus. Una interessant extensió del nostre treball per al projecte SSNUP és l'assegurança d'índex meteorològic, una oferta per als petits agricultors que encara pot ampliar-se massivament.

Com funciona exactament una assegurança d'índex meteorològic?

Aquest tipus d’assegurança no sols es paga quan hi ha danys recognoscibles. Per contra, es realitza una anàlisi detallada en cada zona agrícola per a veure quins problemes meteorològics poden sorgir i afectar les explotacions. I una vegada que es produeix un esdeveniment meteorològic, podem saber quin efecte pot tenir l'esdeveniment meteorològic en l’explotació agrícola i es poden fer reclamacions de pagament als agricultors. Procedir d'aquesta manera estalviarà costos perquè permet una avaluació de riscos més precisa basada en dades meteorològiques a llarg termini. No obstant això, per a desenvolupar un producte d'aquest tipus es necessiten coneixements molt precisos. Caldria investigar in situ, realitzar mesuraments i recollir i processar dades sobre les condicions meteorològiques. També cal crear un índex per a cada gra individual, com l'arròs o el blat de moro, i desenvolupar un model de negoci per a cada producte. També es necessita una plataforma digital perquè els habitants de les zones rurals puguin conèixer les prestacions de l'assegurança que poden sol·licitar.

Amb quines organitzacions sòcies treballarà Oikocredit per al SSNUP?

El nostre objectiu és treballar amb dotze noves organitzacions per a l'assegurança d'índex meteorològic. De moment, comencem amb tres organitzacions associades per a preparar l'assegurança d'índex meteorològic per als petits agricultors. Quatre països participaran en aquest projecte: el Senegal, Costa d'Ivori, Mali i Burkina Faso. La nostra organització sòcia, Inclusive Guarantee, ampliarà les seves actuals pòlisses d'assegurances basades en índexs a partir dels resultats de la recerca i els aplicarà a les necessitats dels petits agricultors, desenvoluparà el producte i coordinarà l'aplicació.

Actualment estem treballant amb 21 organitzacions sòcies a Amèrica Llatina i Central per al programa de gestió del risc dels preus i avaluarem amb quines organitzacions sòcies treballarem a Àfrica i Àsia. A Ruanda ja hem seleccionat les organitzacions que participaran en el programa de gestió del risc de preus. Allí també treballarem amb una consultora que està familiaritzada amb el programa, ja que abordar les necessitats de l'agricultura i les assegurances requereix una experiència molt específica. Hi ha molts factors i requisits externs, com les infraestructures, la normativa governamental, les condicions del comerç internacional, etc., dels quals depèn el SSNUP. El nostre principal treball és coordinar i organitzar.

Poden els inversors d'impacte prendre mesures polítiques per a ajudar a protegir els petits agricultors?

No podem exercir lobby. Però el simple fet que tinguem dues organitzacions nacionals a bord em dóna l'esperança que és possible un canvi positiu. Sobretot perquè les organitzacions utilitzen fons del govern i són molt actives. La pobresa rural té moltes causes: el temps, el canvi climàtic, la falta de coneixements i habilitats en l'avantguarda de la tecnologia, l'accés inadequat als mercats i el finançament, i les pràctiques deslleials. El programa SSNUP permet analitzar més aspectes que abans i trobar solucions. Els cinc majors inversors d'impacte poden aconseguir més junts que només un d’ells, obtenim un fòrum on podem intercanviar idees, compartir coneixements i treballar els uns amb els altres per a aconseguir aquest objectiu específic. El calendari és una mica incert a causa de la pandèmia, però espero que puguem començar realment in situ en la segona meitat de l'any. Actualment podem planificar i preparar, però en un moment donat es necessita el contacte directe amb la gent.

Per a saber més sobre el SSNUP i com i per què participa Oikocredit, llegeix la primera part d'aquesta entrevista.

Aquesta entrevista va ser realitzada per la Marion Wedegärtner, de l'Associació de Suport d'Oikocredit a Alemanya Occidental.

« Enrere