Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Informe trimestral del primer trimestre de 2021: recuperació constant

Informe trimestral del primer trimestre de 2021: recuperació constant

ff2.jpgdimecres, 26 de de maig de 2021

Quatre vegades a l'any, Oikocredit publica dades i xifres clau sobre el trimestre anterior. Aquí proporcionem als nostres inversors i a altres persones un context addicional sobre els esdeveniments durant el primer trimestre de 2021.

Reconstrucció postcrisi

Oikocredit va finalitzar el 2020 amb una nota cautelosament optimista després dels desafiaments derivats de la pandèmia de Covid-19. El primer trimestre de 2021 ha resultat millor del que esperàvem, amb un resultat net de 11,9 milions d'euros. El valor liquidatiu (NAV) per acció va augmentar de 210,50 € a 213,11 €, prop del nivell prepandèmic de principis de 2020. El nostre resultat net i, posteriorment, el NAV es van veure influïts positivament per un alliberament únic de provisions per valor de 9,5 milions d’euros.

Hem aconseguit un progrés inicial encoratjador en la reconstrucció de la nostra cartera de préstecs i inversions i en el suport a noves organitzacions sòcies a Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina. La cartera total de finançament al desenvolupament va créixer un 1,3% durant el trimestre, passant de 845,1 milions d'euros a 856,3 milions d'euros, si bé encara es troba per sota de la grandària de la cartera a principis de 2020 (1.064,6 milions d'euros). La cartera en risc, representada pel percentatge PAR 90 de préstecs amb reemborsaments vençuts almenys 90 dies (excloent les vacances de pagament de les organitzacions sòcies), va millorar del 5,8% en el quart trimestre de 2020 al 5,6%.

Els membres i inversors altament compromesos d’Oikocredit han proporcionat una entrada addicional de 13,2 milions d'euros en nou capital, la qual cosa eleva el capital total dels membres a 1.117,3 milions d'euros en comparació amb els 1.104,1 milions d'euros a finals de 2020. Apreciem molt aquest augment dels fons que se'ns han confiat. Una vegada més brilla la fidelitat dels nostres socis/es i inversors.

La nostra posició de liquiditat és saludable al 31%, la qual cosa ens permet acomodar el creixement de la cartera de finançament per al desenvolupament i recolzar l'emissió i rescat d'accions.

Factors que afecten els resultats

El creixement de la cartera va començar lentament a l'inici de l'any, amb moltes economies locals estancades o recuperant-se només marginalment, una demanda limitada de crèdit i una forta competència entre els prestadors. Més endavant, en el primer trimestre, vam veure un augment en la demanda de préstecs entre organitzacions sòcies, liderat per la demanda a l'Índia, la qual cosa va permetre a Oikocredit complir la seva ambició de fer créixer la cartera. També vam veure que el nombre d’organitzacions sòcies en la categoria de 'vacances de pagament' es va reduir de 69 al final del quart trimestre a 37, la qual cosa indica una millora en la qualitat de la cartera.

Hem actualitzat el nostre mètode de provisió per al risc país, que hem alineat amb les millors pràctiques en el sector financer i amb els Principis de comptabilitat generalment acceptats als Països Baixos (PCGA holandesos). Això ens ha permès revisar a la baixa la nostra provisió per a insolvències, alliberant 9,5 milions d'euros, que constitueixen una contribució directa al nostre resultat del trimestre. Estem revisant els nostres principis comptables relacionats amb la valoració de les nostres inversions de capital. Anticipem que el resultat d'aquest exercici podria impactar favorablement els resultats en el quart trimestre.

Els resultats del primer trimestre també es van beneficiar parcialment de l'enfortiment del dòlar estatunidenc, que va augmentar el valor de la nostra cartera en dòlars i en monedes locals vinculades al dòlar a Amèrica Llatina i el Carib. Observem un petit resultat positiu en el nostre tipus de canvi per al trimestre. La nostra cartera d'inversions a termini (bons) va perdre una mica de valor com a resultat de les taxes d'interès més altes als Estats Units.

Organitzacions sòcies i personal d’Oikocredit

Continuem oferint un suport atent a les nostres organitzacions sòcies, el 90% de les quals ara estan fent els reemborsaments a temps. Fins i tot en països molt afectats per la pandèmia com el Brasil i l'Índia, la majoria de les organitzacions sòcies ho estan fent relativament bé fins avui, però som conscients que això podria canviar. Continuem aplicant un enfocament conscient i compromès per a monitorar i ajudar a les organitzacions sòcies, el que creem contribueix a la qualitat de la nostra cartera.

Ens preocupa la desigualtat global en la distribució de vacunes contra el coronavirus. Aquest és un problema que afecta moltes organitzacions sòcies i els seus clients. La humanitat seguirà en perill mentre alguns països quedin exclosos en gran manera dels beneficis preventius de la vacunació.

La majoria del nostre personal encara treballa des de casa, com ho ha fet des que van començar els tancaments nacionals el 2020. La gestió de responsabilitats domèstiques i laborals en competència ha estat una tasca exigent per a molts, i seguim compromeses amb donar suport al benestar personal del nostre equip humà.

Dos membres de la Consell Executiu, el Director General Thos Gieskes i la Directora de Persones i Canvi Petra Lens, han anunciat que deixaran Oikocredit el 2021. Totes dues han fet enormes contribucions a l'organització, per la qual cosa estem molt agraïdes i les trobarem a faltar. S'ha iniciat la planificació de la successió per a tots dos llocs.

Noves iniciatives

Hem llançat dues noves iniciatives. La primera és un portal d’organitzacions sòcies interactiu en línia, que ajudarà a enfortir el monitoratge de les nostres organitzacions sòcies, millorarà l'intercanvi d'informació i accelerarà les comunicacions. Totes les nostres organitzacions sòcies tenen accés al portal i el 98% d’elles ja han carregat informació de seguiment trimestral en ell.

La segona nova iniciativa és una enquesta de percepció del client perquè la realitzin les organitzacions sòcies. Cinc organitzacions estan posant a prova l'enquesta, l'objectiu de la qual és recopilar les perspectives dels clients sobre com el crèdit els ajuda a millorar les seves vides. Planegem que 30 organitzacions sòcies més realitzin l'enquesta amb els seus clients a finals d'enguany.

Perspectiva del futur

Els resultats trimestrals ens donen confiança que la cartera d’Oikocredit continuarà recuperant el terreny perdut el 2021 i esperem que els ingressos creixin a mesura que reconstruïm. Però continuem sent cauteloses. Encara hi ha molta incertesa econòmica als nostres països d'enfocament. Oikocredit mantindrà forts controls de costos i es mantindrà alerta a nous riscos, ja sigui que resultin del Covid-19 o altres desenvolupaments imprevistos.

La nostra Assemblea General Anual (AGM) es durà a terme al juny, i els membres de la cooperativa s'uniran en línia, quan presentarem als membres un informe de progrés sobre la nova estratègia de quatre anys impulsada per un propòsit. Ha estat necessari frenar una mica el procés degut a la pressió sobre els recursos de la pandèmia. Ara el nostre objectiu és tenir la nova estratègia llesta per a cap d'any.

Continuarem revisant el nostre model de fluxos d'entrada de capital a mesura que evolucioni la regulació. Cura, continuïtat i oportunitat seran les nostres consignes a mesura que les economies locals i el sector de finançament del desenvolupament es vagin obrint de nou.

Linked documents
TitleFilesizeMIME-type
Oikocredit in Q1-2021 (PDF)526.0 kBapplication/pdfdownload

« Enrere