Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

El préstec de la cooperativa Cresol ajuda als petits agricultors brasilers Silvio i Ivete a replantar el seu cafetal

El préstec de la cooperativa Cresol ajuda als petits agricultors brasilers Silvio i Ivete a replantar el seu cafetal

cresol.jpegdimarts, 24 de d’octubre de 2023

Una de les organitzacions sòcies més recents d'Oikocredit al Brasil és Cresol União dos Vales ('Unió de les Valls'), una cooperativa de crèdit amb seu a la regió de la vall del riu Ivaí en l'estat de Paraná, prop de la frontera sud-oest del Brasil amb Paraguai.

Cresol União dos Vales, que forma part de la Confederació de cooperatives Cresol del Brasil, es va convertir en sòcia d'Oikocredit el 2022 quan li vam atorgar un préstec directe per al creixement de la seva cartera en sucursals actuals i noves.

Cresol União dos Vales està ara encara més ben preparada per a ajudar als seus membres en temps de necessitats.

En Silvio Roberto Carvalho, de 64 anys, i la seva esposa Ivete Fatima Carvalho són petits agricultors de cafè. També conreen cucs de seda com a segona font d'ingressos en la finca de 7,5 hectàrees que el Silvio va heretar del seu pare.

Fa cinc anys, el Silvio i la Ivete tenien dificultats. "Necessitava finançament per a restaurar el meu cafetal", diu en Silvio. "A causa del fred, els meus arbres de cafè es van gelar i eren improductius. Seguint el consell d'un amic, vaig anar a la sucursal local de Cresol União dos Vales i em vaig fer soci de la cooperativa."

Un préstec marca la diferència

Amb un préstec de Cresol União dos Vales de 60.000 reals (uns 11.000 euros), en Silvio va contractar treballadors que el van ajudar a arrencar els vells i danyats arbres de cafè i a replantar la finca amb arbres nous.

"Per a mi va ser molt bo", recorda, "perquè la cooperativa no va posar cap condició financera. Necessitava pagar als meus empleats, perquè jo sol no podia fer el treball. L'impacte del préstec és que em va ajudar a replantar els arbres de cafè i continuar amb la meva explotació."

Avui en Silvio i la Ivete poden esperar retirar-se de l'agricultura quotidiana:

"Tenim una casa a la ciutat. Pensem quedar-nos al camp uns altres tres o quatre anys. Després ens traslladarem a la ciutat i només vindrem aquí de tant en tant. Hi ha una casa buida al pujol, i ens agradaria pagar a una família perquè visqués allí i es cuidés del cafè i mantingués la granja".

Suport a les petites i mitjanes empreses rurals i urbanes

Cresol União dos Vales va començar com a cooperativa de crèdit al municipi de Ivaiporã, a l'estat de Paraná, l’any 2002, amb només 22 socis petits agricultors que sabien poques coses de banca. Malgrat un programa del govern brasiler destinat a fer costat als petits agricultors, els bancs no els concedien crèdits.

Diversos anys després de la seva fundació, la cooperativa es va fusionar amb dues altres cooperatives de la mateixa regió, afegint nous sectors econòmics a les seves activitats de finançament. Des de llavors ha crescut fins a convertir-se en una institució de més de 12.500 persones sòcies, gairebé un terç d'elles dones.

En el sistema de cooperatives del Brasil, Cresol União dos Vales és una cooperativa de "primer nivell", afiliada i amb una inversió en el capital de la xarxa més àmplia de "segon nivell" Cresol Baser, formada per 24 cooperatives. Al seu torn, Cresol Baser pertany i inverteix en una confederació de cooperatives de "tercer nivell" encara major. Es tracta de Cresol Confederação, un dels principals sistemes cooperatius financers del Brasil, que agrupa a gairebé 900.000 persones sòcies en 68 cooperatives diferents situades en 19 dels 26 estats del país.

Cresol União dos Vales se centra en fer costat als petits i mitjans productors i empreses rurals i urbanes. És un actor important entre les comunitats de la regió i manté relacions estretes i no burocràtiques amb clients com el Silvio Carvalho.

Oikocredit va visitar recentment la petita explotació del Silvio i la Ivete amb col·legues de Cresol União dos Vales i un equip de vídeo. Aquí pots veure de primera mà la seva plantació de cafè:

« Enrere