Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

[NOTA DE PREMSA] Oikocredit contribueix al significatiu creixement dels crèdits destinats des d'Espanya a projectes transformadors

[NOTA DE PREMSA] Oikocredit contribueix al significatiu creixement dels crèdits destinats des d'Espanya a projectes transformadors

barometre-finances-etiques-2023.pngdimarts, 31 de d’octubre de 2023

• Segons les dades de l'últim Baròmetre de les Finances Ètiques 2023, el finançament va tenir un creixement positiu del 2,82% superant per primera vegada els 1.900 milions d'euros de crèdits a projectes amb impacte social i ambiental positiu.
• Oikocredit confirma aquesta tendència amb la inversió de més de 1.000 milions d'euros en finançament en projectes d'inclusió financera, agricultura i energies renovables al Sud Global.
• Amèrica Llatina, líder d'una gran part del crèdit atorgat a l'estranger, segons dades del Baròmetre, representa també la major cartera regional d'Oikocredit, amb un 48% de la seva inversió.

barometre-finances-etiques-2023

Les finances ètiques continuen incrementant el seu volum de préstecs, amb més de 1.920 milions d'euros concedits a projectes transformadors. Aquesta és una de les conclusions extretes del Baròmetre de les Finances Ètiques 2023, informe anual que mesura l'evolució i la influència de les inversions ètiques a Espanya. Oikocredit, una de les organitzacions líders en el camp de les finances ètiques i la inversió socialment responsable i present en aquest baròmetre, confirma aquesta tendència amb la inversió de més de 1.000 milions d'euros en finançament de projectes d'inclusió financera, agricultura i energies renovables el 2022.

Oikocredit inverteix en persones per a millorar les condicions en les quals viuen. Com a inversor d'impacte social i cooperativa mundial, fa possible el desenvolupament sostenible gràcies a inversors i donants en els seus tres sectors prioritaris.

El millor indicador del seu impacte es troba en les persones que s'han beneficiat a través de les seves organitzacions sòcies. El 90% dels participants en la seva enquesta al client final van declarar que les organitzacions sòcies d'Oikocredit han tingut una influència positiva en el seu benestar. A més, prop del 65% d'aquests clients finals va afirmar que els seus ingressos havien millorat en els últims 12 mesos, i el 42% va sostenir que els seus estalvis també havien crescut durant el mateix període.

Amèrica Llatina i Carib, la major cartera regional d'Oikocredit

Segons les dades extretes del baròmetre, des del punt de vista internacional Amèrica Llatina lidera una gran part del crèdit atorgat a l'estranger amb un 62,76%, seguit d'Àsia i Àfrica amb un 20,77% i un 13,61% respectivament.
Precisament, Amèrica Llatina i Carib és la major cartera regional d'Oikocredit, amb un 48% de la seva inversió, sent l'Equador el país amb un major finançament (78%) seguit de Bolívia (53%).
Mitjançant els préstecs d'Oikocredit un gran nombre de persones d'aquesta zona són capaces d'emprendre un negoci i tenir uns ingressos, millorant així la seva capacitat d'estalvi.
Aquest és el cas de l’Arnuldo Martínez i la Mima Valdez, que posseeixen vuit hectàrees de terra cultivable en el districte de Santa Rosa del Araguay (Paraguai), on han conreat herba llimona, marialluïsa i cítrics durant 16 anys. La Cooperativa La Norteña, organització sòcia d'Oikocredit, els proporciona accés a préstecs i assistència tècnica, a més de comprar i processar els seus cultius.
La Juana d'El Salvador va fer un pas endavant i va muntar el seu propi negoci de cistells de vímet gràcies a un préstec d'una entitat sòcia d'Oikocredit amb el qual va poder comprar materials més barats a la gran ciutat i després transportar-los fins allí per a vendre'ls directament al seu client final. Ara la Juana ha vist com el seu negoci creix i ha pogut renovar la seva casa i accedir a l'energia elèctrica.
D'altra banda, les cooperatives agràries Norandino (Perú) i Manduvirá (Paraguai) són dos clars exemples de com Oikocredit millora la qualitat de vida de les persones a través de la inclusió financera, fent costat a petits agricultors que tenen un nul o limitat accés al mercat i als recursos de finançament. Mitjançant la concessió de préstecs d'Oikocredit, Norandino va aconseguir finançar una nova oficina central, mentre que Manduvirá va construir una planta processadora de sucre orgànica respectuosa amb el medi ambient.
Totes aquestes històries i moltes més es poden trobar en aquest link.

Oikocredit i el Baròmetre de les Finances Ètiques 2023

Aquest baròmetre és un informe anual que des de 2007 recull les principals dades del sector a Espanya. Aquesta edició reuneix les xifres del passat any de 20 entitats bancàries i parabancàries i 10 companyies asseguradores que compleixen criteris ètics respecte al seu funcionament, l'exclusió d'inversions contràries als drets humans i ambientals i el compromís amb l'impacte social dels projectes finançats.

Sobre Oikocredit internacional

Oikocredit és una entitat cooperativa internacional amb seu als Països Baixos i gairebé 50 anys de trajectòria enfocada en les finances ètiques contra la pobresa, conforme als principis d'Exclusió, Compromís, Transparència, Participació i Coherència, segons reconeix el rànquing de l’Escàner de l'Observatori de finances ètiques.
És la major cooperativa d'inversió d'impacte enfocada als Països del Sud –la seva cartera de finançament per al desenvolupament posseeix 1.149,6 milions d'euros- i compta amb una extensa experiència en projectes de microfinances, agricultura sostenible i energies renovables, desenvolupats al llarg d'aquests anys a Àfrica, Àsia, Amèrica Llatina i el Carib que han beneficiat i continuen fent-ho a milions de persones desfavorides.
La inversió d'impacte que realitza Oikocredit ha permès que l'any passat 42,2 milions de clients dels 2.700 milions de persones en el món a les quals se'ls nega l'accés al crèdit i serveis financers hagin pogut millorar el seu nivell de vida en virtut de l’accés a microcrèdits. Aquests petits préstecs els han permès augmentar els seus ingressos, estalvis i cobertura d'assegurança i tenir empreses més sòlides, així com accedir a recursos per a si mateixes, les seves famílies i les seves comunitats.
Aquesta organització mesura l'acompliment i l'impacte social que genera conforme a la metodologia de teoria del canvi i els objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides (ODS).

Oikocredit al nostre país

Oikocredit Internacional impulsa la seva activitat a l'estat espanyol a través de tres associacions de suport: Catalunya, Euskadi, Sevilla i un grup de voluntariat a Madrid que duen a terme activitats d'educació per a la transformació social i sensibilització sobre les Finances Ètiques en general en el seu entorn pròxim.

« Enrere