Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala

Promovent la pesqueria artesanal responsable a Guatemala

Employees of Coastal Catch's (Tunart)dilluns, 07 de d’octubre de 2024

Oikocredit ha treballat amb l'ONG internacional Future of Fish per a avaluar a un possible soci de Guatemala, Coastal Catch, en relació amb les seves pràctiques i controls de pesca. El resultat va ser positiu, i Oikocredit ha concedit un préstec de cinc anys a Coastal Catch. En aquest article, Future of Fish repassa la història amb entrevistes a Daniel Amézquita, responsable d'inversions de Oikocredit, Peter Battisti, director executiu de Future of Fish, i José Miguel Quezada, fundador i director general de Coastal Catch.

Al llarg de la costa del Pacífic guatemalenc s'estén una extensió de 254 quilòmetres de dunes i platges arenoses, vorejades per llacunes repletes de manglars. Aquests ecosistemes presten serveis mediambientals crucials com a zones de cria d'espècies marines, protecció de la costa contra l'erosió i els fenòmens meteorològics extrems, captura de carboni i conservació de la biodiversitat.  

Malgrat les vastes aigües territorials i la Zona Econòmica Exclusiva de Guatemala, que abasta 120.230 quilòmetres quadrats, la indústria pesquera artesanal del país s'enfronta a importants reptes. Els pescadors artesanals, que tradicionalment han depès de la pesca a petita escala per a proveir-se de peix per al consum local i el comerç, s'enfronten ara a amenaces com la sobrepesca, el canvi climàtic, la contaminació i la competència de les flotes pesqueres industrials, que posen en perill els seus mitjans de vida i les seves comunitats. 

Unes infraestructures inadequades, un accés limitat als mercats i una ajuda governamental insuficient fan que el sector artesanal tingui dificultats per a prosperar de manera sostenible. I amb la falta de mesures de gestió clau, com la prohibició de la pesca estacional, la regulació de la grandària mínima de les captures (excepte per al peix vela) i les zones protegides de recuperació per a les espècies objectiu, el sector corre el risc de que s'esgotin encara més les reserves pesqueres. Els estudis indiquen que les reserves de peixos estan disminuint, les captures d'alevins són elevades i urgeix reformar la normativa sobre talles i millorar la gestió dels recursos. 

 Afrontant els reptes

Afortunadament, empreses com Coastal Catch (abans Tunart), especialistes en sostenibilitat com Future of Fish i inversors internacionals d'impacte com Oikocredit estan treballant per a afrontar els reptes. El nostre objectiu comú és un sector de productes pesquers artesanals sostenible que pugui donar suport al desenvolupament socioeconòmic al mateix temps que gestiona de manera responsable els recursos marins i protegeix l'ecosistema.  

Situada en el departament costaner de Escuintla, en el Pacífic sud de Guatemala (Centreamèrica), Coastal Catch és una empresa social que fa costat a una xarxa de més de 500 pescadors artesanals per a subministrar tonyina d'aleta groga, daurat i pagre als mercats locals i internacionals. La missió de Coastal Catch és treballar directament amb pescadors artesanals independents i crear una indústria més sostenible i justa que beneficiï a les comunitats costaneres més necessitades. 

Abans que Coastal Catch iniciés les seves operacions el 2019, aquestes comunitats depenien principalment de les espècies de tauró en perill d'extinció com a font d'ingressos. Amb Coastal Catch ara guanyen quatre vegades més ja que es centren en espècies alternatives mentre gestionen responsablement aquestes reserves. Amb sòlides polítiques ambientals, socials i de governança, Coastal Catch s'esforça per preservar el ric entorn marí a través de pràctiques pesqueres sostenibles dissenyades per a reduir els nivells de captura incidental i capturar només peixos que han aconseguit la maduresa en el seu cicle de creixement natural. 

Oikocredit, inversor d'impacte social i cooperativa mundial, compta amb gairebé cinc dècades d'experiència finançant organitzacions actives en inclusió financera, agricultura i energies renovables. 

Els préstecs, les inversions en capital i el desenvolupament de capacitats d’Oikocredit tenen com a objectiu permetre que les persones amb baixos ingressos d'Àfrica, Àsia i Amèrica Llatina millorin el seu nivell de vida de manera sostenible. Encara que és relativament nova en el sector de la pesca artesanal, Oikocredit reconeix els potencials beneficis socioeconòmics i mediambientals d'invertir en empreses com Coastal Catch. El préstec a cinc anys de Oikocredit proporcionarà a Coastal Catch el capital de treball i la inversió en béns de capital que necessita per a continuar millorant el seu sistema de monitoratge i avaluació, garantir la sostenibilitat de les seves operacions a Guatemala i estendre la seva cadena de subministrament a països veïns com El Salvador i Hondures. 

Future of Fish és una ONG internacional la missió de la qual és potenciar comunitats oceàniques pròsperes i resilients impulsant la innovació i la inversió en la pesca a petita escala. Future of Fish va tenir l'honor de contribuir a l'avaluació ambiental de la inversió d’Oikocredit en Coastal Catch i està desitjant formar equip amb altres fons d'inversió d'impacte que busquen entrar en el sector de la pesca artesanal a l’Amèrica Llatina.

Entrevista amb Daniel Amézquita, Director d'Inversions de Oikocredit

Per què Oikocredit va decidir col·laborar amb Future of Fish? 

Oikocredit coneix a Future of Fish des de fa molts anys, i recentment es va comprometre a estudiar maneres de catalitzar oportunitats per a invertir en la pesca en col·laboració amb altres inversors del sector pesquer artesanal peruà. Ens ha impressionat la perspicàcia empresarial i d'inversió de Future of Fish i la seva capacitat per a col·laborar amb les parts interessades en el disseny de solucions que puguin beneficiar realment als pescadors i les cooperatives.

Parla'ns del projecte i de la seva importància per a la teva feina.

Per a Oikocredit, invertir en Coastal Catch no és el primer projecte d'economia blava. No obstant això, invertir en pesqueres de captura salvatge comporta riscos significatius tant pel que fa al reemborsament com a la reputació. Amb Coastal Catch creiem que tenim un bon projecte per a finançar amb un risc moderat. És un primer pas per a buscar més projectes d'aquest tipus. El suport de Future of Fish va ser important per a validar i formular recomanacions clares sobre les àrees en les quals Coastal Catch pot centrar-se per a millorar el seu proveïment i el seu suport als pescadors i a la pesca responsable.

Quins elements d'aquesta col·laboració i aquest projecte t’entusiasmen?

L'impacte social potencial per a les comunitats costaneres és tan important per a nosaltres com les pràctiques pesqueres sostenibles. Es tracta de comunitats molt vulnerables, i si podem millorar els seus ingressos generant al mateix temps un impacte mediambiental mínim, serà un assoliment important per a tots els implicats.

Què ens ofereix el futur?

És important fer més en el sector dels productes pesquers artesanals, buscant un equilibri entre les àrees de societat/comunitat, medi ambient/ecosistema i riscos financers. Actualment, són poques les empreses que aconsegueixen els tres elements. No obstant això, a mesura que sorgeixin més iniciatives d'economia blava, continuarem avaluant-les amb vista a complir la nostra missió d'emancipació.

Entrevista amb Peter Battisti, Director Executiu de Future of Fish 

Quin valor té col·laborar amb Oikocredit? 

El nostre objectiu és ajudar les pesqueres a petita escala a millorar els seus negocis perquè siguin més eficients i rendibles i practiquin una producció més responsable, per la qual cosa existeix una necessitat bàsica de desbloquejar inversions per a donar suport a aquesta transició. Això significa trobar i construir col·laboracions amb inversors afins que puguin entendre els riscos associats a la producció a petita escala i que també estiguin disposats a dedicar temps i energia al que sigui necessari per a abordar el sector pesquer, un sector que està enormement desatès pel capital privat. Oikocredit té un historial d'innovació i col·laboració que el converteix en un soci ideal per a nosaltres a l'hora d'explorar oportunitats en el sector dels productes del mar.

Com contribueix aquest projecte a la missió de Future of Fish? 

Treballant en col·laboració amb Oikocredit, podem reconèixer i fer costat a les empreses que innoven per a millorar les pràctiques dels productors. Amb aquesta inversió en Coastal Catch, estem fent costat a una empresa amb els principis i valors als quals aspirem entre tots els nostres socis: avançar en millors pràctiques empresarials que donin suport a una producció més responsable. Si podem demostrar que aquestes pràctiques generen resultats beneficiosos per a totes les parts implicades -productors, empreses de productes de la mar, consumidors i comunitats-, així com per al medi ambient, es desenvoluparan arguments comercials a favor de la producció pesquera sostenible.

Entrevista amb José Miguel Quezada, fundador i director general de Coastal Catch 

Quin valor ha aportat al teu negoci treballar amb Oikocredit i Future of Fish?  

La nostra col·laboració amb Oikocredit ha estat de gran valor i ha arribat en el moment perfecte per a donar suport al creixement i l'impacte de la nostra empresa. Oikocredit creu en la nostra visió de crear la primera empresa sostenible, rendible i d'alt impacte en la industría pesquera de Guatemala. Amb el seu suport, ens hem posicionat com el major exportador del país i hem obert amb èxit nous mercats tant a nivell local com internacional. 

Un negoci reeixit depèn dels socis adequats, i en Oikocredit hem trobat exactament això. Els objectius de Future of Fish estan alineats amb els d’Oikocredit, i treballen en col·laboració cap al futur que imaginem. Ja estem veient els resultats d'aquesta col·laboració i preveiem cinc anys de creixement notable i canvi transformador per a la nostra empresa, el nostre sector i el nostre país. 

Quins canvis heu introduït, o teniu previst introduir, per a donar suport a la traçabilitat i les pràctiques pesqueres sostenibles? 

Per a millorar la traçabilitat i donar suport a les pràctiques sostenibles, hem adoptat mesures importants i tenim previst aplicar noves millores basades en la informació que hem obtingut del procés. Estem treballant amb els nostres proveïdors per a garantir la traçabilitat completa de les nostres activitats pesqueres, des de la captura inicial fins al lliurament als nostres clients. Això implica formar als nostres proveïdors perquè emplenin amb precisió la documentació necessària, estableixin mesures de control eficaces i realitzin un seguiment meticulós de les seves activitats pesqueres. També posem l'accent en la importància d'utilitzar l'equip adequat per a adherir-se a les pràctiques sostenibles. 

Atès que la nostra flota és artesanal, ja és relativament sostenible. No obstant això, el principal repte consisteix a mantenir controls rigorosos i informes exhaustius. Per a abordar-ho, ens centrem en col·laborar amb socis comercials que es comprometin a adoptar aquestes pràctiques. Creiem que aquest esforç addicional fomentarà el creixement tant de la nostra empresa com dels nostres proveïdors mitjançant la creació de noves oportunitats. 

A més d'aquests esforços, estem orgullosos de ser la primera empresa a col·laborar amb les autoritats públiques guatemalenques per a aconseguir les llicències de pesca necessàries per a tots els nostres pescadors artesanals. Aquesta fita, que no s'havia aconseguit abans, és crucial per a l'avanç de la indústria i reconeix el dur treball dels nostres pescadors.

« Enrere