Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Enfortint l'acompliment dels socis a Bolívia

Enfortint l'acompliment dels socis a Bolívia

felix-foncom-bolivia-square.jpgdimarts, 10 de de juny de 2014

Fondo de la Comunidad (FONCOM) és una institució de microfinances (IMF) boliviana a la qual Oikocredit dóna suport i que ofereix serveis principalment a persones amb baixos ingressos a les àrees semiurbanes de Cochabamba. La major part dels clients de FONCOM han fundat microempreses petites o mitjanes amb escassos recursos. A més a més de donar préstecs, FONCOM ofereix als seus clients altres serveis financers com ara productes d'estalvi, pagament de factures de serveis i transferències de diners. Al mateix temps, FONCOM dóna feina a més de 160 persones a través de les seves set sucursals a tot el pais.

El 2011, FONCOM va comprendre que necessitava enfortir la seva gestió de l'acompliment social així com la gestió de riscos per tal d'aconseguir l'expansió planejada. A més, l'entitat reguladora de bancs, finances i valors a Bolívia, la "Autoridad de Supervisión del Sistema Financiero (ASFI)", va exigir a les institucions financeres augmentar les carteres de préstecs en activitats producitves, amb un enfocament especial en el sector agrícola. Tot això va significar que FONCOM necessitava ajuda, i a principis de 2012 es va apropar a Oikocredit per sol·licitar aquesta ajuda en quatre àrees clau.

Entre aquelles iniciatives es va incloure un programa (en associació amb una fundació sense ànim de lucre) per ajudar 200 nous joves empresaris facilitant-los capacitació, planificació empresarial i accés a serveis financers, els quals són bastant limitats en aquest tipus de mercat. La segona iniciativa va ser pel personal de FONCOM enfocat a la gestió de riscos, i la tercera, un projecte pilot per desenvolupar un producte de crèdit a l'agricultura. Aquest producte es va desenvolupar per donar suport a les activitats agrícoles, que actualment estan desafavorides des del punt de vista financer. Per últim, la quarta àrea on Oikocredit va oferir la seva ajuda fou la informatització dels sistemes de gestió de la informació (MIS) de FONCOM.

Aquestes àrees de suport han ajudat a FONCOM a assolir més clients, en particular clients agrícoles, i també a oferir un millor accés al finançament dels empresaris. És el cas del microprestatari i empresari Félix Yucra Cárdenas, el qual ha creat una petita empresa construint taules de futbolí. Félix, va descobrir la seva passió per la fabricació de taules de futbolí aprenent l'ofici amb un amic seu; tot i que al començament va ser rebutjat pels bancs cada cop que intentava aconseguir el capital inicial per muntar l'empresa. Un dia, Félix va visitar FONCOM, on van escoltar el seu pla de negocis i el van ajudar a ampliar el seu taller. Avui dia, Félix fabrica al voltant de 24 taules cada mes i dóna feina a diverses persones en el seu taller, entre elles la seva dona.

Félix al seu taller de taules de futbolí finançat per Oikocredit segons criteris de banca ètica

Félix és només un exemple de com FONCOM apodera els empresaris mitjançant l'accés al capital inicial per posar en marxa l'empresa. Col·laborant amb Oikocredit, FONCOM ha augmentat significativament la capacitat i experiència dels seus equips de gestió de riscos i gestió de GDS, els quals ajudaran l'organització a implementar el seu pla de negoci. El suport d'Oikocredit també farà que l'empresa pugui ampliar la seva cartera agrícola de conformitat amb els requisits establerts per ASFI.

« Enrere