Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Millora de la salut i el sanejament a l'Índia

Millora de la salut i el sanejament a l'Índia

bwdc-india-mathavi.jpgdivendres, 13 de de juny de 2014

Actualment una part significativa dels aproximadament 1.200 milions d'habitants de l'Índia continua vivint sense accés a l'aigua potable ni a sistemes sanitaris. És per això que Maanaveeya, empresa subsidiària d'Oikocredit amb seu a Hyderabad (Índia), va implementar un programa per ajudar a solucionar les necessitats d'aigua i sanejament. Encara que l'accés a l'aigua potable ha millorat al país, el Banc Mundial estima que un 21% de les malalties que s'encomanen estan relacionades amb aigua no apta pel consum. Només la diarrea provoca més de 1.600 morts cada dia. Respecte al sanejament, l'ús de latrines és extremadament escàs a les àrees rurals del país, i només el 14% de la població rural té accés a un vàter.

El programa de Maanaveeya es va iniciar en col·laboració amb la International Finance Corporation (IFC, en anglès) mitjançant fons subvencionats (pel desenvolupament de capacitats i assistència tècnica) i préstecs, amb l'objectiu d'oferir a qui té baixos ingressos la possibilitat d'adquirir o construir instal·lacions de serveis sanitaris i aigua apta pel consum. El programa ha atorgat finançament a l'organització Bharathi Women Development Centre (Bharathi), una agència de desenvolupament comunitari a la qual Oikocredit dóna suport i que ofereix serveis de microfinances, majoritàriament a les dones. Des del començament del programa l'any 2011, Bharathi ha concedit finançament a 105.000 clients, organitzant també tallers i conferències per educar i informar les comunitats sobre els diferents tipus de serveis sanitaris i préstecs que tenen a la seva disposició.

La senyora Mathavi, que s'ha beneficiat dels préstecs de Bhatari, una entitat microfinancera finançada per Oikocredit segons criteris de banca ètica

Bharathi treballa en tres districtes del sud-est rural de l'Índia, on la majoria dels habitants són treballadors sense terra o petits agricultors. Bharathi està compromesa amb diverses activitats de desenvolupament, entre elles projectes de reg i millora de terres, ús de l'aigua i sanejament. Tanmateix, dóna préstecs a curt i llarg termini per a l'agricultura i també ofereix assegurances de vida i renda. A més a més, crea grups d'ajuda mútua de dones i ofereix capacitació en educació financera, salut i nutrició. Els préstecs de Bharathi han beneficiat famílies i comunitats senceres, com per exemple la Sra. Mathavi (a la foto), que viu al poble de Thirukannamangai (estat de Tamil Nadu). Mathavi i la seva família vivien sense vàter a casa. Cada dia, abans de la sortida del sol, havien de caminar un quilòmetre per fer les seves necessitats entre els arbustos o en una rasa vora el camí. Mathavi va visitar Bharathi per sol·licitar un préstec de sanejament rebent 12.000 rúpies per construir un vàter familiar. El préstec va ser concedit juntament amb la capacitació i el suport mitjançant una subvenció pel desenvolupament de capacitats de Maanaveeya. La Mathavi va manifestar que el sistema de sanejament va proporcionar a la seva família un major sentit de respecte per ells mateixos, així com seguretat per a ella i la seva filla petita.

El programa d' aigua i sanejament de Maanaveeya ha tingut impacte en les vides de moltes persones; una enquesta va demostrar que el 100% dels enquestats estaven satisfets amb els seus sistemes d'aigua i/o sanejament. Les noves instal·lacions han exercit un impacte socio-econòmic considerable, augmentant la dignitat i la seguretat entre les dones i portant a una reducció del treball manual (transport d'aigua), estalvi de temps i millores de la salut. En els propers anys, Maanaveeya i IFC continuaran oferint finançament i suport pel desenvolupament de capacitats d'aquest programa.

« Enrere