Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Cafè i reconciliació a Rwanda

Cafè i reconciliació a Rwanda

coffee-rwanda-02-470pixels.pngdimecres, 19 de d’agost de 2015

Per Ging Ledesma
Al districte de Rusizi, al sud-oest de Rwanda, Jean Bosco Ngabonziza, un infermer a qui anomenen afectuosament «infermer Bosco», és un membre reconegut i respectat per la seva comunitat. Després del genocidi de 1994, es va trobar envoltat de moltes vídues i orfes que vivien enmig d'una pobresa extrema. Al tornar d'una visita a l'Índia, se li va ocórrer organitzar als productors de cafè en una cooperativa. El 2006 va crear la primera estació de rentat de cafè.
L'infermer Bosco també va fundar una empresa exportadora de cafè, Rusizi Specialty Coffee (RSC), que opera sota un model empresarial de societat de cooperació. Gràcies al seu clima temperat, el districte de Rusizi és ideal per a la producció de cafè i gairebé una quarta part de les llars del districte són productores de cafè. En l'actualitat, RSC processa més de 200 tones de grans de cafè per any.
A començaments d'any, vaig visitar l'oficina d'Oikocredit a Rwanda, situada a la capital, Kigali, i vaig viatjar a Karongi i Rutsiro per reunir-me amb l'infermer Bosco i conèixer a RSC que, en molts aspectes, és una empresa especial.
Rwanda està qualificada pel Banc Mundial com una de les deu economies del món que més ha millorat, amb una taxa mitjana de creixement del PIB de més del 7% des del 2000. No obstant això, el 44,9% de la població encara viu per sota del llindar de pobresa. Les empreses com RSC estan ajudant als petits productors a generar millors ingressos. Una gran proporció dels membres de les cooperatives productores de cafè que subministren a les estacions de rentat de RSC només són amos d'aproximadament mitja hectàrea de terra cadascun i el 95% dels treballadors eventuals de RSC són dones.

Rusizi Specialty Coffee, organització sòcia d'Oikocredit.


Així mateix, RSC és reconeguda per la sòlida relació que ha forjat amb la comunitat en la qual opera. Entre els serveis brindats als productors locals estan la construcció d'una escola infantil, beques per a les nenes de les famílies més pobres i la distribució de vaques a llars desfavorides.
Però RSC encara té més que tot això. Sobre els empinats pujols verds i en els rafals frescos i foscos, les persones que processen les baies de cafè i treballen costat a costat són persones d'ambdues parts del genocidi: les supervivents i les perpetradores. En reunir a aquestes persones, RSC contribueix a la constant reconciliació del poble de Rwanda; un procés llarg i continu que és vital per garantir la consolidació de la pau i la seguretat.
Durant les visites que realitzo a les organitzacions sòcies, amb freqüència em sorprenc davant els beneficis que les empreses finançades per Oikocredit poden aportar a les seves comunitats locals. RSC és un bon exemple d'una organització sòcia que exerceix un impacte profund i positiu en la vida de les persones. Treure a les persones de la pobresa serà sempre una prioritat per Oikocredit, però l'abast del nostre enfocament “plus” del finançament per al desenvolupament ha de ser ampli si volem aconseguir la nostra visió d'una vida digna per a tots.

Actualment, Rusizi està sent certificada per Rainforest Alliance. S'espera que aquest procés es conclogui abans de finals de 2015.

« Enrere