Participa a Oikocredit! Selecciona la regió on vius

Tancar la finestra
Sevilla Catalunya Euskadi

Què són les Associacions de Suport?

Les Associacions de Suport a Oikocredit són col·lectius de persones voluntàries constituïdes legalment en forma d'associacions sense ànim de lucre. Els socis i sòcies d'aquestes associacions duen a terme tasques de sensibilització i difusió de la missió d'Oikocredit i són una part molt important de l'organització. Les Associacions de Suport són sòcies directes de la cooperativa Oikocredit Internacional, i com a tals, representen en ella a tots els seus socis i sòcies de l'estat espanyol. Actualment existeixen 3 Associacions de Suport: Euskadi, Catalunya i Sevilla.

També existeix un grup de voluntariat actiu a Madrid (pots trobar més informació sobre aquest grup i les seves activitats a: www.madrid.oikocredit.es.)

Catalunya
Cerca

Futur brillant per a la refineria de sucre Manduvirá

Futur brillant per a la refineria de sucre Manduvirá

dimecres, 26 de d’agost de 2015

La Cooperativa de Producció Agroindustrial, Estalvi i Crèdit Manduvirá Ltda (Manduvirá) és sòcia d’Oikocredit i produeix sucre orgànic i de comerç just a Paraguai. Opera des del districte de Arroyos y Esteros, al departament de Cordillera. Manduvirá brinda accés als mercats per als agricultors locals, la qual cosa els permet obtenir preus justos per la seva producció. La cooperativa té més de 1680 membres, la majoria dels quals són productors i segadors de canya de sucre, així com treballadors de la planta processadora.
Encara que el districte d'Arroyos y Esteros és conegut com «el bressol de la canya de sucre orgànica», les oportunitats de treball són limitades i la majoria dels joves migren al departament central del país, Asunción, a la recerca de treball. En el passat, els elevats costos de transport sovint obligaven als productors de canya de sucre de la regió a vendre als compradors situats a les rodalies de les seves terres, fent-los vulnerables a preus injusts. El 2008, Manduvirá va solucionar aquest problema temporalment en llogar una fàbrica destinada a refinar sucre orgànic per als productors. No obstant això, els costos van continuar sent alts ja que la fàbrica estava situada a gairebé 100 km de distància.

Convertir un somni en realitat

El somni de la cooperativa sempre va ser obrir la seva pròpia refineria de sucre de canya mediambientalment amigable a Arroyos y Esteros mateix, per assegurar preus justs per als productors i crear ocupació per als joves de la regió. Un préstec d’Oikocredit i d'altres inversors va convertir aquest somni en realitat a l'abril de 2014, quan Manduvirá va inaugurar la seva pròpia refineria de sucre de canya. En la inauguració, Andrés González Aguilera, gerent general de la cooperativa, va dir amb orgull: «Gràcies a la nova fàbrica, la Cooperativa Manduvirá pot complir el seu somni i el de tota la comunitat de brindar ocupació i capacitació, especialment als joves i a les dones, així com de produir sucre orgànic d'alta qualitat».
A la inauguració van assistir convidats i representants dels socis de tota una gamma de països, així com dirigents públics i religiosos, ministres de govern i el vicepresident de Paraguai, Juan Afara. La inauguració va ser rebuda amb expectativa i elogis a tot el país.

Inauguració de Manduvirá, cooperativa finançada per Oikocredit amb criteris de banca ètica.

Un any després

Des de la inauguració de la refineria, Manduvirá ha enfrontat les dificultats típiques que té una empresa en la seva fase inicial. Durant la primera collita van haver de fer-se diversos ajustos a la nova refineria per aconseguir una productivitat i eficiència òptimes.
El gerent de país d’Oikocredit a Paraguai, Rodrigo Ortiz, va dir: «Durant la fase inicial de la refineria, la cooperativa es va enfrontar a una escassetat de capital de treball i a un mercat volàtil, que van afectar la producció. Manduvirá ha superat molts d'aquests desafiaments i la seva perspectiva per al futur no només és brillant, sinó també ens han assegurat que, com a conseqüència d'aquests desafiaments, la cooperativa s'ha enfortit, en el seu afany de servir als seus membres productors». Des de la inauguració de la refineria s'han creat 141 llocs de treball directes.

Perspectives

L'any 2015 ha tingut condicions climàtiques favorables durant l'etapa de sembra de la canya de sucre i els productors membres de Manduvirá han produït sucre d'alta qualitat. A més, les xifres de la collita del 2015 (que va començar a mitjan maig) mostren unes estimacions de producció de sucre orgànic d'entre 10.000 i 12.000 tones, una millora notable enfront de les 4.300 tones produïdes el 2014, el primer any d'operació de la refineria. Des de principis del 2015, Manduvirá ha estat negociant amb diverses organitzacions nacionals i internacionals a fi d'augmentar el seu capital de treball i així finançar les collites del 2015 i 2016. Actualment, Manduvirá exporta sucre a Amèrica del Nord, Europa i Japó, així com també a Corea del Sud i Austràlia.

« Enrere